Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Február 24. 14:02, szerda | Helyi

Soproni Tavaszi Napok - Európa egyik legjobb világzenei együttese kezdi a programsorozatot!

Soproni Tavaszi Napok - Európa egyik legjobb világzenei együttese kezdi a programsorozatot!

A Söndörgő március 11-én lép fel a Liszt-központban.

A Söndörgő együttes az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai világzenei palettán. Tagjai részben családi indíttatásból szorosan kötődnek és vonzódnak a délszláv népzenéhez, s feladatuknak érzik annak koncertszerű bemutatását. Bartók Béla, Vujicsics Tihamér-gyűjtéseit és a napjainkban is fellelhető délszláv népzenei hagyományt tanulmányozzák. Hangzásuk alapját a tambura hangszercsalád tagjai adják, időnként fúvós hangszerekkel és harmonikával kiegészülve.

Első komolyabb sikerüket 2000-ben, a Magyar Rádió II. Népzenei versenyén érték el, ahol a fődíj mellett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Táncház Egyesület különdíját is elnyerték. 2014-es Tamburocket – Hungarian fireworks című lemezük pedig alig néhány nappal megjelenése után felkerült a világzenei szakma legrangosabb listájára, a World Music Charts Europe-ra. Hasonló elismerésben eddig kevés magyar zenész, például Lajkó Félix vagy Sebestyén Márta részesült.
A Söndörgő Európa legjobb fesztiváljainak rendszeres fellépője, koncertezett a WOMAD Festivalon, a bécsi Wiener Konzerthaus-ban, a Szigeten és a szakma legfontosabb zenei vásárán, a WOMEX-en is. Sopronban március 11-én lépnek fel a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, a Soproni Tavaszi Napok programsorozatának keretében.

Bővebb információ a www.prokultura.hu oldalon és az esemény Facebook oldalán található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.