Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Június 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Startolnak az idei Erzsébet-táborok

Startolnak az idei Erzsébet-táborok

Újra itt a nyári szünet, ami az öröm mellett egyre több szülőnek szívfájdalom is, hiszen sokan nem tudják gyermekeiket nyaralni vinni. Az Erzsébet-program jóvoltából azonban egyre többen juthatnak el egy hétre különböző táborokba. Idén 135 ezer ember élvezheti a program nyújtotta lehetőségeket, és ez a szám év végéig még nőni fog. Többek között a nagycsaládosok, fogyatékossággal élők, közfoglalkoztatottak, nyugdíjasok pihenhetnek a szociális üdülési pályázatok keretén belül, míg az Erzsébet-tábor a gyermekeket várja. „A nyári kikapcsolódás jegyében” Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője és Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott adott interjút a Rádió Orientnek.

„Tavaly több mint 100 ezer ember élvezhette a program nyújtotta előnyöket, köztük 30 ezer gyermek. Ez a szám az idén már 135 ezer, köztük 73 ezer gyerek” – hangoztatta Nagy Anna szóvivő, hozzátéve, hogy ez a szám év végéig még nőni fog. Június 17-én nyit az a több mint 50 féle nyári tábor, ahol 10 héten át fogadják a nyaraló gyermekeket. Az érintettek egy-kétezer forintot fizetnek az egyhetes teljes ellátásért, de aki nem szociálisan rászoruló, csak az érdeklődése viszi oda, annak is mindössze 10 000 forintba kerül az üdülés, ami még mindig rendkívül kedvezményes árnak számít. A határon túli településekről ezer gyermeket várnak augusztusban. Az őszi kirándulásokra viszont egészen augusztus végéig lehet még jelentkezni.

A táborok nagy része a Balaton partján található: Zánkán és Fonyódligeten – köszönhetően a tavaszi kirándulásukat ott töltő kisdiákoknak – már most is nagy élet van – mondta Nagy Anna, aki a napokban járt a táborokban. Mindemellett vannak táborok Komárom, Fejér és Békés megyében is. A táborokban ismert sportolókkal is találkozhatnak a gyermekek, mint például az úszótáborban Kovács Ágival és Szabó Tündével, a boksztáborban Kokóval vagy a focizni vágyók Vincze Ottóval. A sport mellett művészeti, és egyéb tematikus táborok is lesznek, mint például média-, egészséges életmód tábor – tette hozzá.

Kovács Zoltán kormánymegbízott úr elmondta, Veszprém megye olyan egyedülálló helyzetben van, hogy 8 helyszínen is fogadja a nyaralókat: többek között Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonederics, Zánka. Ez utóbbi helyen az Új Nemzedék Központban nagy átalakítások zajlanak: 900 főről 1200-ra növelik a férőhelyek számát és minden szobához fürdőszoba épül, hogy jó körülmények közé érkezzenek a szociálisan rászorultak, hiszen mint Kovács Zoltán elmondta: „A szép környezet visszahat a gyermekre.” Energia takarékos beruházásokra is sor kerül.

A Veszprém Megyei Kormányhivatalban mintegy 1300 fő dolgozik, akik tavaly közel 50 millió Forint értékben igényeltek Erzsébet-utalványt, ezzel pedig közvetlenül hozzájárultak a rászorulók táboroztatásához. „Nagyrészt közfoglalkoztatottak jelentkeztek szociális üdültetésre” - mondta el a Veszprém megyei helyzetről a kormánymegbízott úr, aki a közfoglalkoztatási programokat is méltatta.

Nagy Anna elmondta, idén először négy tábor várja a fogyatékossággal élőket. Nekik a legnehezebb lehetőséget találni a pihenésre, kikapcsolódásra. Nagy segítséget jelent az is számukra, hogy kísérővel mehetnek nyaralni, 2000 forintért egy hétre.

Augusztus 30-ig lehet jelentkezni az őszi, háromnapos kirándulásokra, ami csak 1000 forint egy fő részére. A tavaszi kirándulásokon 10.000 gyerek vehetett így részt. Pályázni a tematikus táborokba egyénileg, vagy sportegyesületekből jelentkezve kisebb csoportokban lehet, általános táborokba pedig iskolák, osztályok, gyermekjóléti szolgálatok pályázhattak – ismertette Nagy Anna szóvivő. A határon túliak a www.erzsebetprogram.hu honlapról, helyi újságokból, országos médiából értesülhetnek a pályázati lehetőségekről – tette hozzá.

Az utalványok forgalmazásából befolyó összeg biztosítja az Erzsébet-program pénzügyi hátterét. Fontos, hogy az Erzsébet-utalvány választásával a felhasználók hozzájárulnak a szociálisan rászoruló emberek üdüléséhez. Ezért nevezhető ez magyar sikerprogramnak – emelte ki a kormánymegbízott.

A nyári kikapcsolódás jegyében telt interjúban a kormánymegbízott felhívta még a figyelmet a VeszprémFest zenei fesztiválra, ami a veszprémi várban kerül megrendezésre. Kovács Zoltán ismertette még a Honvédelmi Minisztérium kezdeményezését, melyet a kormányhivatalok koordinálnak: „A nemzetközi repülőnapra megyénként 100 gyerek juthat el, akik a rendkívül jó tanulók és a rászorulók közül kerülnek kiválasztásra. Ez is teljesen ingyenes lesz a MÁV a GyESEV és a Volán társaságok közreműködésével” – zárta szavait Kovács Zoltán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.