Városlista
2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2016. Április 11. 08:16, hétfő | Helyi
Forrás: sopron.hu

Széchenyi emlékév - Széchenyi legyen példa a fiatalok számára

Széchenyi emlékév - Széchenyi legyen példa a fiatalok számára

Gróf Széchenyi István (1791-1860) halálának évfordulóján Nagycenken emlékülést szerveztek, a Magyar Posta bélyeget bocsátott ki a Széchenyi emlékévre.

Az eseményen a Széchenyi-család mauzóleumában tartott koszorúzást megelőzően L. Simon László államtitkár méltatta Széchenyi István életművét.

Koszorúzást tartottak a Széchenyi-család felújított emlékhelyénél. A mauzóleumnál L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára arról beszélt, hogy minden évre jut két-három olyan évforduló, amire a magyarok büszkék lehetnek, az idén a 225 éve született és 156 éve elhunyt Széchenyi Istvánra is emlékezünk.

Az államtitkár felidézte, hogy a múlt héten határozatban fejezte ki tiszteletét Széchenyi Istvánnal szemben, a "legnagyobb magyar" születetésének 225. évfordulója alkalmából, amelynek előterjesztője volt együtt Firtl Mátyással, Sopron és környéke országgyűlési képviselőjével, aki jelen volt az eseményen.

L. Simon László elmondta még, hogy az emlékévben kormányzati támogatással megújul a nagycenki kastély első emeleti kiállítása, valamint a kápolna is.

L. Simon László elmondta még, hogy az emlékévben kormányzati támogatással megújul a nagycenki kastély első emeleti kiállítása, valamint a kápolna is.

L. Simon László kiemelte a nagycenki örökséget, Széchenyi alakjának példaként való felmutatását, amelyhez elengedhetetlen a megkezdett fejlesztések folytatása, ugyanakkor a Széchenyi István életútját bemutató kiállítás újragondolása sem kevésbé jelentős lépés. Az új koncepció célja egy a fiatalokat is megszólító, valóban izgalmas és érdekes tárlat kialakítása - mondta el a Miniszterelnökség államtitkára.

Szarka Zsolt, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az emlékbélyeget 300 ezer példányban bocsátották ki. A bélyeg grafikája, ifj. Szunyoghy András grafikusművész munkája a Duna szabályozásának is emléket állít, de a folyó vonalai között gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki.

A grafikán bélyeg 225 forintos névértéke is jelképes: a Széchenyi István 225 éve született, ebből az alkalomból rendezik meg idén az emlékévet.
Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy a Magyar Posta bélyegein Széchenyi István a leggyakoribb motívumnak számít: 31 alkalommal szerepelt eddig személye vagy a hozzá köthető vívmányok, tettek bélyegeken.

Címkék: emlékév, széchenyi

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 17. 14:03, vasárnap | Helyi

Szabadstrand nyílt Tiszabábolnán

A vízi turizmusnak, az ökoturizmusnak óriási a szerepe a dél-borsodi, tiszai települések életében, ezért is jelentős lépés, hogy Tiszabábolnán szabadstrandot nyitottak

2022. Július 16. 07:00, szombat | Helyi

Meghalt egy kisgyerek és nővére egy tűzijátékon Franciaországban

Egy 7 éves kisfiú és 24 éves nővére életét vesztette, további hét ember megsérült a francia nemzeti ünnep alkalmából csütörtök este rendezett tűzijátékon a nyugat-franciaországi Cholet-ban,

2022. Július 12. 18:46, kedd | Helyi

Ötéves csúcsot döntött az éves hazai áramfogyasztás tavaly

Magyarország villamosenergia-felhasználása 4,9 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest, ezzel ötéves csúcsot állított be