Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Február 21. 08:02, csütörtök | Belföld
Forrás: index

Széles: Ha ez bejön, Orbán kétharmaddal nyer

Széles: Ha ez bejön, Orbán kétharmaddal nyer

Csodában bízva

Széles Gábor, az egyebek mellett az Ikarus és a Videoton tulajdonosaként ismertté vált nagyvállalkozó érdekes posztot tett ki nyilvános Facebook-oldalára vasárnap – pontosabban régi és új oldalaira (miután az elsőn 5000 ismerőst gyűjtött, így az betelt).

Itt van a szöveg, szó szerint idézzük:

"Van egy álmom...most említem először. Most már egy ideje csak dolgozunk rajta... Még nyárig vagy legkésőbb őszig csak dolgozunk... /Ha elmondanám azt hinnétek, hogy ez a pragmatikus ember megőrült./ De ha ez bejön akkor végre Magyarország olyan növekedési pályára áll amin már vagy ötszáz éve nincs!!! Ha ez bejön akkor jövőre Orbán Viktor kétharmaddal fog megint nyerni. Annyi csoda történt velem már életemben. Igaz ez egy sokkal nagyobb léptékű "csoda" lenne, de miért ne lenne ez még lehetséges? Miért ne érhetne végre ne csak engem hanem a magyarokat is óriási szerencse? Őszig ne kérdezzetek csak figyeljetek!”
Természetesen az oldal követői és Széles ismerői nem elégedtek meg az apró részinformációval, és több mint száz kommentben kértek részleteket, illetve ajánlották fel segítségüket (néha a Theobald Lincolnnak küldött állásjelentkezések hangulatában). Részleteket persze itt sem árult el, csak olyanokat írt, hogy „Őszig ezen az úton nekem kell végig mennem és egypár közvetlen munkatársamnak./Mellesleg hihetetlen nagy erők dolgoznak ezen a programon országokon átnyúlóan./”, illetve egy kérdezőnek ezt válaszolta: „Minden magyar ember benne lesz!”

(szavazni sajnos nem lehet, csak ötleteket adunk)

Jó kapcsolati tőkék

Azt sajnos nem tudjuk, hogy a mondatok mögött milyen bombasztikus terv rejlik, azt viszont tudjuk, hogyha Széles a fejébe vesz valamit, annak érdekében – már csak jó kapcsolati tőkésként is – komoly köveket tud megmozgatni. Igaz ez most, és igaz volt a rendszerváltás előtt is, bár ennek a volt Ikarus-dolgozók nem mindig örültek.

Az átlátszó.hu oligarchatározója szerint „Széles a történelmi oligarcha, aki mindig követte a kor divatját. 1983-ban gmk-nak öltözött, 1985-ben kisszövetkezetnek sminkelte magát, 1990-ben részvénytársaságnak fésülte a haját, aztán az elmúlt 20 évben volt ő holding, gyáriparos szövetségi elnök és médiamogul is [...] szinte nincs olyan vezető politikus, akinek oldalából ne lógott volna ki Széles Gábor az elmúlt 20-30 évben.”

Széles tehát úgy általában is vonzódik a hatalomhoz, de Orbán Viktorhoz és a jobboldalhoz az utóbbi tizenöt évben különösen. Így természetesen nem az a meglepő, hogy a Békemeneteket is támogató milliárdos örömmel látná az újabb Fidesz-kétharmadot, hanem az, hogy 500 éve nem látott növekedési pályát ígér.

Ez persze nem kis vállalás. A magyar történelem talán legemlékezetesebb és legtartósabb növekedési periódusa az 1867-es kiegyezést követő néhány évtized volt, ezen belül is kiemelten az a húsz éves periódus, amikor a főváros belső részei a gigantikus fejlesztéseknek, építkezéseknek köszönhetően megkapták lényegében ma is meghatározó arculatukat – hozzátennénk, hogy a fejlesztések nem kis része devizahitelből és külföldi cégek, illetve szakemberek közreműködéséből valósult meg.

A lényeg, hogy ebben az értelmezésben Széles álma csak akkor valósulhat meg, ha ősszel valami olyannal áll elő, amivel túlszárnyalja – a magyar és a világgazdasági-válság közepén – a reformkor növekedési lendületét.

A fantasztikus teljesítmény még szebb lehetne, ha egy jó nagy kezdőlökéssel indulna. Ezért érdemes lehet félredobni Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerény, négy-hat százalékos gazdasági növekedési álmát, és úgy igazán bedurrantani a gyorsnaszád kazánját. Ha ezen a területen is az elmúlt ötszáz évben keressük a mércét, akkor nem is kell olyan messzire visszatekinteni az időben: a gazdasági növekedés egyik legismertebb kutatója, a brit közgazdász Angus Maddison adatsora szerint a magyar gazdaság az úgynevezett nemzetközi dollárárfolyamon számolva 25 százalékkal nőtt az 1947-48 közötti tizenkét hónapban. Egy ekkora, vagy egy ennél kicsivel nagyobb bővülés egészen jó kiindulópontja lehetne az új magyar gazdagság beindulásának.

Címkék: belföld, politika, széles

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.