Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Szeptember 15. 11:27, kedd | Helyi
Forrás: NymePress

X. Kutatók Éjszakája- izgalmas programok a Nyugat-magyarországi Egyetemen

X. Kutatók Éjszakája- izgalmas programok a Nyugat-magyarországi Egyetemen

100-nál is több izgalmas és lenyűgöző program várja a látogatókat, közel 70 helyszínen! A megszokott kedvencek mellett szeptember 25-én számos új ismeretterjesztő programon vehetünk részt.


Fontos évfordulóhoz érkezett Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata! Az idei már a 10. alkalom, hogy a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát. Bepillanthatnak a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerhetnek érdekes embereket, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány érdekességeit, aktualitásait.

A Nyugat-magyarországi Egyetem 2007-ben kapcsolódott be először a rendezvénysorozatba. A kezdeti 700 fős látogatói létszámot 2012-re már 4000 főre tudták növelni az NymE városaiban összesen. Megkedvelték az emberek a rendezvényeket. Vannak stabilan visszatérő programok, de mindig tudnak újat is mutatni.
Idén több mint 100 programszervező kutató kolléga, számos diák-segítő szervezésében 100-nál is több program várja a kedves érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt, számos helyszínen.

A NyME programjai:

Ligneum NymE Látogatóközpont

Harmadik születésnapját ünnepli a Kutatók Éjszakáján a Nyugat-magyarországi Egyetem komplex tudományos és ökoturisztikai látogatóközpontja, a Ligneum.
A háromszintes erdészeti és faipari interaktív kiállítótér és a Ligneum egyedülálló rendezvényterei közel 30 tudományt népszerűsítő eseménynek és számos programújdonságnak adnak helyet.
A 16.00 órakor kezdődő központi megnyitó idén rendhagyóan összefonódik a példaértékű összefogással, oktatói és hallgatói munka eredményeképpen megvalósult „Zuzmóka fajátszótér” avatásával.
A 17.00 órától induló programkavalkád mindenkit izgalmas felfedezésre hív. A látogatókat többek között két új időszakos kiállítás, drónbemutató, „Napelemmel az ökofaluért” előadás, Leonar3Do háromdimenziós bemutató, bábelőadás és kreatív kézműveskedés várja. Esti tárlatvezetésre hív mindenkit az ország legrégebbi madártani gyűjteménye, munkába áll a minigatter, közösségépítő programban és akusztikai bemutatón is részt vehetnek az érdeklődők. Megszólal a fában élő zene a Hangszerek Minifesztiválján és a Szemét rock&roll is felpezsdíti a hangulatot.

Erdőmérnöki Kar

Minden korosztályt nagy szeretettel várnak, különösen a felsőfokú tanulmányok és pályaválasztás előtt állókat. Programjaik betekintést engednek kutatómérnökeik munkájába. Egyedülálló lehetőség megismerni az Erdőmérnöki Karon nagy hagyományokkal rendelkező intézetek, tanszékek munkáját, laborjait, berendezéseit. Az aktuális kutatási eredményeket az erdő-, vadgazdálkodás és a környezetvédelem és környezettudományok területén mutatják be.
Az Erdőmérnöki Kar idén 7 programmal várja a látogatókat:
Megismerhetik a vadgazdálkodási gyűjteményt, sőt az erdőben található fogyasztható növényeket, gombákat is megízlelhetik.
Kipróbálhatják a hagyományos és modern fadarabolási technikákat, vagy, hogy mit és hogyan is mérhetünk az erdőben.
Látványos kémiai kísérletek során a környezetben végbemenő folyamatokat mutatják be.
Bányászati világító eszközök bemutatására is sor kerül.
Az éghajlatváltozással, az erdő és a klíma kölcsönhatásával kapcsolatos érdekességekkel a klíma kvíz vár Mindenkit.

Közgazdaságtudományi Kar

Délután négy órától várja az érdeklődöket a Kutatók Éjszakája a Soproni Közgázon.
Mesék, játékok, kézművesedés a kicsiknek és a nagyobbaknak! Gazdálkodj okosan játékok az aulában.

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar

Leonar3Do bemutató. A többszörös díjnyertes magyar találmány háromdimenziós virtuális valóságba repít, ahol szabadjára engedheted a kreativitásodat. Tedd fel a speciális szemüveget és élvezd az egyedülálló térélményt!
Csillagos ég, távcsöves bemutató a Stella Sopron szervezésében.
Továbbá bemutatásra kerül még: Drón alkalmazási területei, Mennyire kényelmes az ülés? Üléskomfort elemzés, Bútor törés vizsgálatok, 3D nyomtatás, sziporkázó lézer.

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Szakmai ajánlásokat kaphatnak gyermeknevelésben, konfliktusok kezelésében, tehetséggondozásban. Kreatív műhely várja a kicsiket és nagyokat, a tűnemezelés és a rátétes filcmunka technikájával. A művészetek kedvelőinek pedig két programot is ajánlanak a GYIK Rendezvényházban, melyben a „muzsika nyelvén” megismerkedhetnek a népzenei szövegek elemzésével, valamint a klasszikus zene mondanivalójával. A másik előadás keretében pedig zenés irodalmi estet kínálnak, a 20. század nagy magyar költő és író óriásainak szerelmi életéről.
Előadás az értékmegőrzésről: a mindennapok ünneppé tétele a hagyományok, szokások által – apró kézművesség, értékmegőrzés a pedagógiai folyamatokban és a családi életben.
Kreativitás és halál a muzsikában: Az előadó a „Dies Irea gregorián” dallamán keresztül mutatja be, hogy a halál témája miként jelenik meg különböző szerzők műveiben.
Szómágia. szómisztika előadás: A magyar szavak sajátosságai, szóbokrok és jelentés változása, szavak és gondolkodás. Egy adott szó (alapszó vagy gyök) köré hogyan épültek fel hasonló vagy egészen új jelentésű fogalmak: pl: KER/KÖR> kerek, keret, kerület, kereskedelem, kerítés, körözés, körben, körülmény, körút stb.
Környezettudatossággal a klímaváltozás ellen: Öko-totó, beszélgetés, ötlettár a tudatosabb energia- és természeti erőforrás-használat lehetőségeiről, hétköznapi praktikák a fenntarthatóság jegyében, háttérben vetítés.

Programtábla:

Nyugat-magyarországi Egyetem

http://www.kutatokejszakaja.hu/2015/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=116

Ligneum Látogatóközpont

http://www.kutatokejszakaja.hu/2015/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=292

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.