Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 04. 12:33, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - A Blur, Nick Cave és a Biffy Clyro a legnevesebb fellépő

Sziget - A Blur, Nick Cave és a Biffy Clyro a legnevesebb fellépő

A Blur, a Nick Cave & The Bad Seeds, a Biffy Clyro, az Editors, Mika, a Franz Ferdinand, valamint a záróshow-t tartó David Guetta koncertje emelkedik ki az idei, immár 21. Sziget fesztivál zenei programjából.

Több mint húsz színpadon csaknem háromszáz - ebből 150 külföldi - előadó lép fel augusztus 5. és 12. között az óbudai Hajógyári-szigeten.A 21. Sziget hétfőn a mínusz egyedik nappal indul, amikor 19 órától az idén márciusban elhunyt népszerű dalszerző-énekes, Bódi László Cipő emlékére rendeznek koncertet. Az esten Cipő zenekara, a Republic, valamint a magyar könnyűzene élvonalának 25 ismert képviselője játszik az énekes dalaiból. Fellép Koncz Zsuzsa, a Compact Disco, Charlie, Keresztes Ildikó, Fenyő Miklós, az Omega, Bródy János, Halász Judit, Müller Péter Sziámi, Nagy Feró, Tolcsvay László, ByeAlex, Mahó Andrea, Balázsovits Edit, a Pál Utcai Fiúk, a United, a Bikini, a Hooligans, a Magna Cum Laude, az Első Emelet, Gerendás Péter és Jávori Fegya és a Nemadomfel.

A fesztivál keddi nulladik napján két kiemelt esemény lesz: Quimby Csodaországban címmel 16 órától a Quimby együttes és barátai szórakoztatják a közönséget 12 órán át zenei, cirkuszi, látványszínházi, irodalmi, táncházi és filmes produkciókkal. A Quimby 20 óra 30 perckor ad koncertet a nagyszínpadon, a nap folyamán fellép mások mellett a Firewater, Ripoff Raskolnikov, az Urban Voodoo Machine és Big John Whitfield a Vienna Soul Societyvel.Szintén a nulladik napon ad 40. születésnapi koncertet a magyar népzene egyik legfontosabb tolmácsolója, a Muzsikás együttes, amelynek műsorában vendégként például Alexander Balanescu hegedűvirtuóz, a Woven Hand, az alternatív country amerikai nagymestere vagy Jandó Jenő zongoraművész is. Ezen a napon késő estétől a Party Aréna sátorban is lesznek már programok.

A fesztivál első hivatalos napján, augusztus 7-én szerdán a nagyszínpadon két brit előadó Alex Clare, majd a Skunk Anansie nyitja a programot, őket a veterán német punkcsapat, a Die Ärzte követi, végül fél 10-kor lép színpadra az Ausztráliából indult rockköltő világsztár, Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds, amely 2005-ben már játszott a Szigeten, legutóbb pedig 2008-ban a Petőfi Csarnokban adott Magyarországon koncertet. Szerdán játszik a világzenei nagyszínpadon például a spanyol La Pegatina, a bosnyák Dubioza Kolektiv, valamint a Csík zenekar és barátai, az A38 színpadon a brit Everything Everything, a szintén brit Bat For Lashes és az amerikai Flogging Molly, az Arénában a brit Chase & Status és az orosz Nina Kraviz, a magyar zenei színpadon a ColorStar, a Bin-Jip, a Compact Disco, a Neo, a Carbonfools vagy a Zagar.
Csütörtökön a nagyszínpad programját az amerikai énekesnő, Regina Spector kezdi, utána a brit rapper, Dizzee Rascal, majd a spanyol Ska-P jön, főműsoridőben a napjaink legjobb brit koncertzenekaraként emlegetett Biffy Clyro. A világzenei programból a hazai kedvenc, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) bulija emelkedik ki, valamint az algériai rai zenét forradalmasító Rachid Taha. Az A38-on lesz hallható a francia Wax Tailor, brit soulzene csillaga, Michael Kiwanuka, és a punk-rock zenekarok és zenészek tucatját inspiráló Los Angeles-i Bad Religion is. A magyar zenei színpadon mások mellett az Intim Torna Illegál, az Ivan & The Parazol és az Anna & The Barbies játszik.

Pénteken a brit Mystery Jets és az amerikai dance punk !!! után a német dancehall-kollektíva, a Seeed szórakoztatja a közönséget, 21 óra 30 perckor pedig a brit gitárzene élő legendája, a Blur lép színpadra, Magyarországon először. (Egykori ellenlábasa, az Oasis 2000-ben koncertezett a Szigeten.) A világzenei nagyszínpadon a macedón Shutka Roma Rap, a brit Calexico, illetve a szerb Emir Kusturica és zenekara, a No Smoking Orchestra a fő műsorszám, az A38-on a brit Little Boots és a svéd Peter, Bjorn & John, a magyar zenei színpadon Sena, a Hősök, Sub Bass Monster, az Irie Maffia és a Punnany Massif.
Szombaton a nagyszínpad a brit előadóké. Az elektronikus-metál rock Enter Shikari és az indie rock Fratellis után a posztpunk karakteres zenekara, a 2009-et követően a Szigetre visszatérő Editors jön, majd Mika, a már Freddy Mercuryhoz, Elton Johnhoz és Robbie Williamshez is hasonlított előadó. A világzenein a magyar Söndörgő, a pánafrikai tánczenét játszó zimbabwei Mokoomba és az orosz Leningrad lép fel, az A38-on Emiliana Torrini izlandi énekesnő, a brit Hadouken!, valamint az osztrák Parov Stelar Band. A magyar zenei színpadon mások mellett a Grand Mexican Warlock és a Subscribe is hallható lesz.
A Sziget zárónapján, augusztus 11-én vasárnap a nagyszínpad programjában két francia előadó is szerepel: a Les Tambours du Bronx egy 17 tagú ütőhangszereres produkció, a Babylon Circus egy ska/reggae csapat. Utána az indie rock világhírű brit képviselője, a már 2005-ben is a Szigeten járt Franz Ferdinand játszik, az utolsó koncert, az End Show pedig a népszerű dj-é, David Guettáé, aki egy tűzijátékban csúcsosodó lézer-, fény- és pirotechnikai fénykavalkádhoz szolgáltat zenét. A világzenei party nagyszínpadon a "spagetti Balkánban" utazó olasz Figli Di Madre Ignota után a Palya Beával kiegészülő Besh o droM, valamint a Kabatronics, vagyis egy albán rezesbanda (Fanfara Tirana) és a brit etno-techno Transglobal Underground közös projektje muzsikál. Vasárnap az A38 színpadon játszik a brit Cribs, az ausztrál Tame Impala, valamint a brit Katy B is, az Arénában az ausztrál Empire of the Sun, a magyar zenei színpadon pedig például Odett, a Budapest Bár, a Péterfy Bori & Love Band, a Kaukázus és a Kiscsillag.
A Szigetzáró házibulit már hétfőre virradóra hajnali 3 előtt 10 perccel a Tudósok adja, bár még utána 4 órakor az A38 színpadon Ian Autorun b2b Markov is játszik.

Címkék: fellépők, sziget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során