Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. December 06. 08:02, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó: Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással

Szijjártó: Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással

Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással, az amerikai vállalat működése önmagán túlmutató jelentőséggel bír hazánkban több szempontból is

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dunaharasztiban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. gyáravató ünnepségén azt közölte, hogy az amerikai tulajdonosi hátterű cég 8,7 milliárd forint értékben, 3000 négyzetméteren új egységét hozott létre, és ezzel 30 százalékkal bővül az üzem kapacitása, másodpercenként tíz palacknyi terméket állíthatnak elő. A projektet az állam 740 millió forinttal támogatta.

Rámutatott, hogy a Coca-Cola és Magyarország újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással, és ezért is kötött a kormány az első közt stratégiai együttműködési megállapodást az italgyártó vállalattal, amely hazánkból tizenhét országba exportál, az alapanyagok kétharmadát magyar forrásból vásárolva.

Beszédében először is az utóbbi évek nehézségeire emlékeztetett, és a kormányzati intézkedések, főleg a beruházások ösztönzését célzó támogatások sikerét méltatta, amelyek nyomán sikerült megelőzni a tömeges munkanélküliség kialakulását.

Kiemelte, hogy visszautasították a segélyalapú gazdaságpolitikához való visszatérést célzó "erőszakos kísérletet", s ehelyett a koronavírus-járvány alatt és az ukrajnai háború kitörését követően is robosztus beruházástámogatási programot hirdettek meg. Előbbi nyomán összesen 800 milliárd forint értékben, utóbbi keretében pedig 150 milliárd forintnyi értékben valósultak és valósulnak meg beruházások.

"Amíg a világgazdaság a fekete éveket próbálta átvészelni, addig a magyar gazdaság 2022-ben a valaha volt legjobb évét produkálta" - jelentette ki, felidézve a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordjának tavalyi megdöntését.

Leszögezte: mindez a beruházások folyamatos érkezésének köszönhető Magyarországon.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az amerikai vállalatok nélkül nem lehetett volna ezeket az eredményeket elérni. Arról tájékoztatott, hogy ezek a cégek ma a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly átlépte a nyolcmilliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött, ráadásul idén mintegy 11 százalékos bővülés nyomán újabb csúcsokra lehet készülni.

"Ráadásul a magyar-amerikai kapcsolatok legjobban működő terepe épp a gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés, ezért őszintén reméljük, hogy ezen folyamatosan javuló együttműködési szeletnek a hatása majd jótékonyan kiterjed az együttműködés valamennyi területére" - fogalmazott.

Békefi László a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója az MTI-nek küldött közleményben hangsúlyozta: a Coca-Cola HBC Csoporton belül elérhető legkorszerűbb gyártási technológiával a 21. század elvárásainak megfelelő gyártóbázist alakított ki Dunaharasztiban. A cég ezzel az újabb jelentős beruházással járulhat hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez.

A beruházásnak köszönhetően az ország legnagyobb üdítőitalgyártó vállalata újabb nagy lépést tett afelé, hogy a dunaharaszti üzem a Coca-Cola HBC vállalatcsoport vezető közép-európai gyártóbázisává válhasson - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.