Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 28. 07:49, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó: újabb fűtőelem-szállítmány érkezett, továbbra is garantált a paksi atomerőmű működése

Szijjártó: újabb fűtőelem-szállítmány érkezett, továbbra is garantált a paksi atomerőmű működése

Újabb nukleáris fűtőelem-szállítmány érkezett Oroszországból, ezúttal is a déli útvonalon, Bulgárián és Románián keresztül, ez idén már a harmadik szállítmány, így a jövőben is garantált a paksi atomerőmű működése - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország ellátásbiztonságához rendkívüli mértékben járul hozzá a nukleáris energia, a hazánkban megtermelt villamos áram felét Pakson állítják elő, ezzel fedezve az ország teljes felhasználásának mintegy harmadát.

Kiemelte, hogy minél nagyobb az atomenergia részaránya a nemzeti energiamixben, annál nyugodtabb lehet mindenki, hiszen annál inkább lehetséges a függetlenedés a nemzetközi piac "teljesen esztelen" ármozgásaitól.

Ezzel kapcsolatban jó hírnek nevezte, hogy idén harmadszor érkezett nukleáris fűtőelem-szállítmány a paksi atomerőműbe, ezúttal is a déli útvonalon. Tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a fűtőanyagot Oroszországból a Fekete-tengeren keresztül Bulgáriába szállították, onnan pedig vasúton, Bulgárián és Románián át érkezett meg Magyarországra, meglehetősen szigorú biztonsági előírások közepette.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a fűtőelem immáron Pakson van, s várja a majdani felhasználását.

"A paksi atomerőmű működése szempontjából megnyugtatóan hosszú időre áll már rendelkezésünkre a fűtőanyag a helyszínen" - fogalmazott.

Majd arra is kitért, hogy a fűtőanyag szállítása továbbra is folyamatos lesz a megkötött szerződéseknek megfelelően, garantálva a paksi atomerőmű biztonságos, kiszámítható működését.

A miniszter kiválónak nevezte az együttműködést az orosz partnerekkel, mind a szállított fűtőanyagok minősége, mind a szerződés ütemezése szempontjából.

"És hogyha jól látom, akkor más közép-európai országok is - a komoly nyugati csábítások (.) ellenére - továbbra is szintén az orosz fűtőanyag szállítójával dolgoznak együtt" - mondta.

"Tehát ilyen az élet, s főleg a nukleáris energia, ott nem politikai nyilatkozatokkal lehet működtetni egy atomerőművet, hanem valóságos fűtőelemekkel" - szögezte le. "A nukleáris energia olyan terület, ahol sem a politikának, sem a geopolitikának, sem a szankcióknak semmiféle keresnivalójuk nincsen" - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk