Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Július 31. 07:12, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Szombaton hatályba lép az egészségügyi alapellátási törvény

Szombaton hatályba lép az egészségügyi alapellátási törvény

Augusztus 1-jén lép hatályba az egészségügyi alapellátási törvény.

Augusztus 1-jén lép hatályba az egészségügyi alapellátási törvény, amely azt is rögzíti, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz, valamint kedvezményekkel ösztönzik a részvételt az állami szűrővizsgálatokon.
A törvény kimondja, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad. Az alapellátást mint szolgáltatást érintő jogviszony megváltoztatásáról a települési önkormányzat kikéri az alapellátást végző orvos, védőnő véleményét - rögzítették.

A jogszabály rendelkezik az alapellátás körében nyújtható és nyújtandó megelőző ellátásokról. A megelőző ellátások keretében az állam szűrővizsgálatokat szervez, amelyek igénybevételét kedvezményekkel ösztönzik.

A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról, a fogorvosi alapellátásról, az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyelet ellátásról, a védőnői ellátásról és az iskola-egészségügyi ellátásról.

A praxisjog adásvételének megkönnyítéséért a háziorvosi tb-finanszírozásból befolyó fix bevétel fedezetként felhasználható a praxis megvásárlásához. Ugyancsak ennek érdekében - a törvény egy jövő januártól életbe lépő rendelkezése szerint - a kormány felhatalmazást kap arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.

A törvény lehetőséget ad praxisközösségek, illetve csoportpraxisok létrehozására. (A praxisközösség a háziorvosi, házi gyermekorvosi, alapellátást nyújtó fogorvosi, védőnői szolgáltatók feladatainak ellátására létrejött működési forma, a csoportpraxis pedig olyan együttműködési forma, amelynek keretében a háziorvosi, házi gyermekorvosi alapellátási feladatok mellett a járóbeteg-szakellátás körébe tartozó egyes ellátások is nyújthatók.)

A törvény szabályozza a foglalkozás-egészségügy feladatait is.

A törvény jövő januártól lehetőséget ad arra, hogy ha a háziorvos, házi gyermekorvos, alapellátást nyújtó fogorvos a meglévő szakképesítésén kívül egyéb szakorvosi vizsgával is rendelkezik, akkor az egészségbiztosítóval arra is finanszírozási szerződést köthet, ha ezt kezdeményezi.

Az egységes színvonalú ellátás összehangolásáért a törvény jövő januártól előírja az úgynevezett kollegiális szakmai vezető háziorvos, házi gyermekorvos, fogorvos intézményének újbóli bevezetését. A kollegiális szakmai vezető az alapellátásért felelős országos módszertani intézet keretein belül végzi tevékenységét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.