Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 27. 07:29, szerda | Kék hírek
Forrás: HírTV

Ősztől az ideiglenes rendszámot is leveheti a rendőr

Ősztől az ideiglenes rendszámot is leveheti a rendőr

Szeptembertől leveheti a rendőrség a külföldi rendszámot az autóról, ha jogellenesen van használatban. A legújabb rendelet szerint a szankciók nemcsak a külföldi, hanem a hazai ideiglenes rendszámokra is vonatkoznak.

Percenként átlagosan 2 külföldi rendszámú autó halad át az egyik óbudai útkereszteződésen. Azt persze nem tudni, hogy hányban ülnek ténylegesen külföldiek és hányban olyan magyarok, akik a kedvezőbb adózás miatt járnak külföldön forgalomba helyezett kocsival. Szeptembertől az igazoltató rendőr a helyszínen leveheti a rendszámot és bevonhatja a forgalmit, ha a sofőr nem igazolja hitelt érdemlően, hogy valóban külföldön él.

- Nagyon sokszor előfordult az, hogy Magyarországon szabálytalankodott egy külföldi rendszámú autó tulajdonosa, és a helyszínen nem lehetett helyszíni bírsággal sújtani a régebbi rendelkezések értelmében. Ehelyett feljelentéssel élt a szabálysértési hatóság, csak ez a különböző uniós országokban elhalt, gyakorlatilag bizonyos összeghatár alatt nem is továbbították soha - mondta a hírTV-nek a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének elnöke, Fojt Attila.

A büntetés elkerülésére a magyar trikolór sem garancia. A rendőrség szigorúbban ellenőrzi majd az úgynevezett próbarendszámot is. Ilyen jelzésű járműveket csak autókereskedők vagy megbízottjaik használhatnak. Ha a kocsinak nincs hitelesített indítási naplója, 20-30 ezer forintra bírságolhatják a kereskedést.

Különleges szabályok vonatkoznak az ideiglenes E-rendszámra is. Ezt arra a külföldről behozott autóra adják, amely után a regisztrációs adót befizették. Az E-s rendszámot magánemberek is kiválthatják, sőt jellemzően magánemberek tudják csak kiváltani. Abban az esetben, ha az Európai Unión kívülről érkezett a jármű, és mondjuk származás-ellenőrzés miatt 2-3 hónapig nem lehet forgalomba helyezni, akkor lehetőséget nyújt a jármű tulajdonosának arra, hogy kimondottan Magyarországon ezt az autót az E-s rendszám segítségével használja.

Az egyesületi elnök szerint a külföldi utaknál továbbra is gondot okoz majd a magyar autósoknak, hogy az Európai Unió tagállamai nem ismerik el egymás átmeneti rendszámait. (rá)

hírTV

Címkék: rendszám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.