Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Január 11. 09:17, hétfő | Helyi
Forrás: sopron.hu

Tarolt A bábjátékos Sopronban - A magasra emelt társulat

Tarolt A bábjátékos Sopronban - A magasra emelt társulat

Hangos bravó felkiáltásokkal és ütemes lábdobogással egybekötött zúgó vastapsot kapott A bábjátékos című rockopera stábja a szombati premieren a nézőktől a zsúfolásig telt Soproni Petőfi Színházban.

Katona Imre rendező szerint olyan páratlan teljesítményt láthatott a közönség, amely magasra emelte a társulatot.

Hatalmas várakozás előzte meg A bábjátékos című produkció bemutatását a leghűségesebb városban. Várkonyi Mátyás és Béres Attila legendás Rock Színházbeli művét harminc év után tűzte műsorára újra magyar színház, mégpedig a soproni. Az egész társulat, a Sopron Balett összes tagja a felkészítő tréningek és daltanulások mellett öt hónapig próbálta a darabot. Óriási munkát végzett az egész stáb, kiegészülve a 18 tagú zenekarral, azért, hogy a rockopera legendája folytatódhasson.

Pataki András a teátrum igazgatója az előadás utáni köszöntőjében kiemelte: az ünnepi magyar évadban a nagyszínpadon csak magyar szerzők műveit mutatja be a színház, s örömteli számára, hogy ezúttal kortárs, köztünk élő alkotók darabját tűzhette műsorára a teátrum érzékelhető közönségsikerrel.
Várkonyi Mátyás zeneszerző - aki karmesterként vesz részt a produkcióban-és Béres Attila szövegíró nagy izgalommal várta a premiert, amely szerintük méltó volt arra, hogy A bábjátékos újjászülessen és más városokban is láthassák a nézők.

Katona Imre rendező, aki a harminc évvel ezelőtti ősbemutatót is színpadra állította hangsúlyozta, ő végig hitt a darabban, ebben az emberfeletti munkában. Érezte, képesek lesznek a nézők elé vinni a művet úgy, hogy az mindenki számára emlékezetes maradjon és a társulat bebizonyíthassa: birtokolja a legmagasabb szintű teljesítményhez szükséges tudást, tehetséget. Ő az elmúlt majd egyéves munka után ezért meghajlik az egész soproni csapat előtt.
Demcsák Ottó koreográfus úgy fogalmazott, a "totális színház" példája volt a bemutató, amikor színészek, táncosok egyaránt olyan munkát végeztek együtt, hogy elérkeztek a teljesítőképességük határához, miközben igazi összművészeti produkció született. A közönség pedig ennek eredményét láthatta most.

A stábot az újév első premierjén köszöntötte dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere, aki gratulált a produkcióhoz, a társulat elmúlt három és féléves teljesítményéhez. Hozzáfűzte, örömmel látják, hogy az út, amelyen elindult a színház az önkormányzattal közösen az értékes, színvonalas előadásokat eredményez és ezt a közönség értékeli. A város szeretné, hogy az idei évad és a 25 évvel ezelőtt elhatározott színházalapítás igazi ünnep legyen a soproni nézők számára. (Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat.)

A bábjátékos premierjének szünetében nyílt meg Jakabné Tóth Márta festőművész Gondolatok az életről, művészetről című kiállítása. A március 2-ig látogatható tárlatot Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész, koreográfus, a Sopron Balett vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 17:43, hétfő | Helyi

Dr. Farkas Ciprián: pénteken már a megújult piacon vásárolhatnak a soproniak

A soproniak által régóta várt fejlesztésnek köszönhetően minőségi környezet várja a vásárlókat és az árusokat a megújult vásárcsarnokban, ami pénteken nyitja meg kapuit.

2024. Május 10. 19:28, péntek | Helyi

Megnyílt az Üvegeseszter 25 kiállítás Sopronban

Az Üvegeseszter 25 című kiállításon az üvegfestészet és az ólomüvegezés művészetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a SopronFest keretein belül.

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.