Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Február 14. 15:08, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Terroristákat fosztott meg állampolgárságuktól Belgium

Terroristákat fosztott meg állampolgárságuktól Belgium

Belgium tizenhárom terroristát fosztott meg állampolgárságuktól, amiért korábban dzsihadista csoportokhoz csatlakoztak Szíriában és Afganisztánban - jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű napilap hétfőn.

A brüsszeli fellebbviteli bíróság két éven belül ötödik alkalommal döntött terrorista csoportokhoz csatlakozott fiatalok belga állampolgárságának megvonásáról. Ilyen bírósági döntés ez idáig 52 embert érint.

A többségében belga-marokkói kettős állampolgársággal rendelkező férfiakat korábban jogerősen tizenöt, tíz, illetve hét év börtönbüntetésre ítélték Belgiumban. Az állampolgárság elvesztése olyan esetben lehetséges, ha az érintett kettős állampolgársággal rendelkezik - írták.

Az elítéltek távollétében hozott döntését a bíróság azzal indokolta, hogy az érintettek "nem teljesítették állampolgári kötelességeiket". A tizenhárom férfi közül tizenketten 2012 decembere és 2014 decembere között csatlakoztak dzsihadista csoportokhoz Szíriában. A tizenharmadik egy Afganisztánban tevékenykedő terrorista sejt tagjává vált 2007-ben. A bíróság azt feltételezi, hogy a terroristák ellen vívott harcok során majdnem mindannyian meghalhattak, noha - mint írták - erre nincs hivatalos bizonyíték. Feltételezik, hogy egyiküket a kurd erők tarthatják fogva Észak-Szíriában - közölte a napilap.

Az állampolgári nyilvántartásból törölt tizenhárom embernek nyolc nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezést nyújtson be az intézkedés ellen - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.