Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Szeptember 21. 06:55, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Terrorizmus gyanújába került egy menedékkérő Németországban

Terrorizmus gyanújába került egy menedékkérő Németországban

Németországban nyomozás kezdődött egy szíriai menedékkérő ellen, mert felmerült, hogy harcolhatott az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet oldalán - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint a szíriai férfi néhány hete arról beszélt lakótársainak egy Brandenburg tartományi befogadóállomáson, hogy az IÁ tagjaként részt vett fegyveres összecsapásokban. A lakótársak által titokban, mobiltelefonnal rögzített kijelentései szerint embert is ölt.

A nyomozást a felvétel alapján indította el a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) az ország belső és külső biztonságát különösen érintő ügyekben illetékes szövetségi ügyészség megbízásából - írta a Welt am Sonntag.

Thomas de Maiziere belügyminiszter egy vasárnap esti televíziós interjúban elmondta, hogy az eset három hete történt. Kiemelte, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítására nemcsak azért volt szükség, hogy a hatóságok és az önkéntesek lélegzetvételnyi szünethez jussanak a menekültek áradatának fogadásában, hanem biztonsági okokból is.

A hatóságok értesülései alapján világos, hogy "nem csak szentek jönnek hozzánk", ezért sürgősen vissza kellett állítani a határok ellenőrzését, mert "tudni akarjuk, hogy ki lép be az országba" - mondta Thomas de Maziere.

Elmondta, hogy a biztonsági szervek "nagyon éberen" figyelik a folyamatokat, számos és "sokféle" értesülésük, információjuk van, és ezeket mind ellenőrzik. Rámutatott: a menekültügyi eljárásokat azért sem lehet nagyon jelentősen felgyorsítani, mert "meg kell néznünk, hogy egy szíriai vajon valóban szíriai-e", és azt is ellenőrizni kell, hogy harcolt-e az IÁ vagy más terrorista szervezet oldalán.

A Welt am Sonntag biztonsági forrásokból úgy tudja, továbbra sincs arra utaló jel, hogy szervezetten terroristákat próbálnának bejuttatni Németországba a menedékkérők között. A hatóságok az utóbbi hónapokban számos értesülésnek utánajártak, de nem rögzítettek ilyesmire utaló tényt.

Egyebek között vizsgálat alá vették az állítólagos szíriai és iraki terroristákat bemutató fényképalbumokat, amelyek a közösségi médiában tűntek fel. Megállapították, hogy hamisított, emberek lejáratására szolgáló felvételekről, illetve olyan képekről van szó, amelyekhez téves információkat fűztek terjesztőik.

Az IÁ "helyben", a közel-keleti térségben igyekszik felépíteni államát, Németországban pedig "van elég híve, akik merényleteket követhetnek el", úgyhogy ebből a célból nem muszáj embereket becsempészni az országba - fogalmazott a lap egyik forrása.

Eddig egy feltételezett terroristák vettek őrizetbe menedékkérőket befogadó intézményekben. Az eset augusztus elején történt, az illető a gyanú szerint az IÁ híve és harcosokat akart toborozni a menedékkérők között. Ugyanakkor nem a balkáni vagy a Földközi-tengeri migrációs útvonalon érkezett Németországba, hanem Spanyolországból, és spanyol elfogatóparancs alapján vették őrizetbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.