Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. December 11. 09:20, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Tibeti önégetések - Két huszonéves végzett magával Északnyugat-Kínában

Tibeti önégetések - Két huszonéves végzett magával Északnyugat-Kínában

Újabb két tibeti önégetést jelentett kedden a washingtoni székhelyű International Campaign for Tibet (ICT) nevű szervezet.

A két áldozat egy 23 és egy 24 éves férfi Kanszu tartományból, illetve Szecsuan tartomány Apa prefektúrájából. Az ICT szerint tettük elkövetésekor mindketten a dalai láma hazatérését követelték.
Az ICT forrásai szerint a szombaton történt esetekkel együtt már 95-re nőtt a 2009 óta történt önégető tiltakozások száma, s az elkövetők közül több mint 70-en meghaltak. Az áldozatok többsége tizen- illetve huszonéves volt, nyolcan közülük 18 év alattiak. Hétfőn egy 16 éves diáklány önégetéséről adott hírt a kínai állami média.
A kínai és a helyi tibeti vezetők álláspontja szerint a távoli vidékeken élő, többségükben fiatal embereket, olykor kisgyermekes anyákat és korábban különböző vétségeket elkövető szerzeteseket bűnbocsánat ígéretével veszik rá tettük elkövetésére, hogy a "tibeti kérdést" nemzetközi szinten napirenden tartsák.
A Zsenmin Zsipao, a kínai kommunista párt központi lapja keddi kommentárjában úgy vélte, az indiai emigrációban élő dalai láma környezete a vallást arra használja fel, hogy kontroll alatt tartsa az embereket és feláldozza őket politikai céljai érdekében.
"Ez nem csak teljes mértékben szemben áll a tibeti buddhizmus tanításával és hagyományaival, de világosan magán hordozza egy 'gonosz vallási kultusz' jegyeit" - fogalmaz a Zsenmin Zsipao.
A dalai láma egy novemberi okinavai látogatáson azt nyilatkozta, hogy Kína nem veszi komolyan az önégetéseket, és az ő bírálatával próbál véget vetni az önégetéseknek.
A kínai média hétfőn azt jelentette, hogy Szecsuan tartomány Apa megyéjében őrizetbe vettek egy szerzetest és az unokaöccsét, amiért 2009 óta nyolc tibetit vettek rá arra, hogy felgyújtsák magukat. A híradások szerint ez volt az első ilyen őrizetbe vétel.
Saját bevallása szerint a szerzetes a dalai lámának és követőinek instrukciói alapján tevékenykedett - állította a rendőrségi közlemény. A férfi azt terjesztette környezetében, hogy az önégetés nem ellentétes a buddhista tanítással, s az elkövetők "hősök".
Hsziong Kun-hszin, a Mincu Egyetem kisebbségeket kutató professzora ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy sok áldozat esett át "agymosáson" olyan szerzetesek körében, akik a világ közvéleményét a pekingi kormányzat ellen szeretnék hangolni. Hsziong úgy vélte, az ártatlan öngyilkosok nagy része túlságosan naiv, képtelen a józan mérlegelésre.
Kína 1950-ben szállta meg Tibetet, ahonnan a dalai láma 1959-ben egy meghiúsult felkelést követően elmenekült, s azóta is indiai száműzetésben él.

Címkék: Kína-Tibet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.