Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Június 26. 12:04, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Titkos adatgyűjtés - Snowden patthelyzetbe került Moszkvában

Titkos adatgyűjtés - Snowden patthelyzetbe került Moszkvában

Edward Snowden, az amerikai titkosszolgálatok kiszivárogtatással vádolt volt alkalmazottja patthelyzetbe került a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, mivel útlevél nélkül nem vásárolhat repülőjegyet, és nem léphet be Oroszország területére sem - értesült szerdán az Interfax orosz hírügynökség.

Egy Snowden környezetéből való, meg nem nevezett hírforrás szerint a férfinak semmilyen személyi azonosításra alkalmas dokumentum nincs a kezében, így nem tudja elhagyni a Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitzónáját, ahol a múlt vasárnap óta tartózkodik. Amerikai útlevelét a washingtoni hatóságok még vasárnap bevonták, azaz érvénytelennek nyilvánították.
Az Egyesült Államok titkosszolgálatainak kiterjedt internetes adatgyűjtését leleplező informatikus a múlt vasárnap Hongkongból érkezett az orosz fővárosba az Aeroflot járatával, s azóta senki sem látta. Snowden nem szállt fel a légitársaság hétfői havannai járatára, amelyre a továbbutazáshoz helyet foglalt magának és sajtóértesülések szerint a kíséretében levő Sarah Harrisonnak, aki a WikiLeaks kiszivárogtató portál jogi munkatársa.
Egyes értesülések szerint Snowden mindössze 72 órát tartózkodhat a moszkvai repülőtér tranzitzónájában, és ez az időtartam hamarosan lejár. Megfigyelők szerint ugyanakkor nem világos, hogy a tranzitban tartózkodást milyen jogszabály korlátozza.
Az Edward Snowden tartózkodási helye után nyomozó orosz újságírók, köztük a Rosszija 24 hírtelevízió munkatársainak tudomása szerint az amerikai férfi nincs a Seremetyjevo területén lévő, tranzitutasoknak fenntartott szállodában. Az újságírók azt feltételezik, hogy a moszkvai repülőtér szolgálati helyiségeiben bujkál.
A Snowden-sztorit az orosz sajtóban már a Terminál című amerikai film történetéhez hasonlítják, amelynek főszereplője hónapokra a New York-i John F. Kennedy reptéren reked érvénytelenné vált útlevelével.
Snowden ellen a múlt héten az USA-ban büntetőeljárást indítottak, és kiadását kérték Hongkongtól. Washington azóta Moszkvát is erre szólította fel.
Vlagyimir Putyin orosz államfő ugyanakkor kedden Finnországban közölte, hogy országa nem szándékozik kiadni az Egyesült Államoknak a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazottat, mondván, a két ország között nincs érvényes kiadatási egyezmény. Egyúttal arra szólított fel, hogy az USA-ban ne lovagoljanak a kiadatás kérdésén. Az orosz elnök azt is megerősítette, hogy Snowden továbbra is a Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában tartózkodik.
Snowden szivárogtatta ki a The Guardian brit és a The Washington Post amerikai lapnak az internetes kommunikáció amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett kiterjedt megfigyelésének részleteit. A 30 éves férfit pénteken kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolták meg az amerikai hatóságok, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.
A Rosszija 24 hírtelevízió arról számolt be, a venezuelai elnök felajánlotta, hogy menedékjogot ad Snowdennek, aki azonban ezt nem kérte. Az amerikai volt titkosszolgálati alkalmazott korábban Ecuadorhoz fordult ilyen kérelemmel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén