Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Szeptember 13. 14:42, kedd | Helyi
Forrás: mti.hu

Tizenöt bemutató és jubileumi programok a Soproni Petőfi Színházban

Tizenöt bemutató és jubileumi programok a Soproni Petőfi Színházban

Tizenöt bemutatót és több mint 350 előadást láthat a közönség a Soproni Petőfi Színház a 2016-2017-es, Korok és stílusok című évadában.

A repertoárban musical, komédia, táncjáték és tornatermi színház is szerepel, és ünnepi programok is lesznek az önálló soproni színház megalapításának 25 éves jubileuma alkalmából - közölte a színházigazgató a hétfői évadnyitó társulati ülésen.
Pataki András kifejtette: reményeik szerint idén is elérik a tavalyi, tízezer fő fölötti bérletes számot. Ebben az évadban öt nagyszínházi bérletes előadássorozatot hirdettek meg: felnőtteknek, középiskolásoknak, felsős és alsós tagozatosoknak, valamint óvodásoknak. Mindezt kiegészíti egy sorozat, a Petőfi Pódium, négy kamarajátékkal, közte Mészáros Márta rendezésében az Edith és Marlene, Botos Éva és Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével.
A 2016-2017-es évadban 15 bemutató lesz a Soproni Petőfi Színházban, ebből hat nagyszínpadon. Október 8-án lesz Carlo Goldoni komédiája, a Chioggai csetepaté, amelynek rendezője Kéry Kitty. A darab a soproni társulat és a Pesti Magyar Színház koprodukciója. Stúdiószínházi előadásként látható majd november 4-től Ingmar Bergman megújított Őszi szonátája. Ennek Pataki András a rendezője. A direktor kiemelte még A diótörő című balett színre vitelét, külföldi táncművészek vendégjátékával. Pjotr Iljics Csajkovszkij művér Sopronban a Harangozó-díjas William Fomin rendezi és koreografálja majd. 2017 tavaszán pedig egy nagyszabású musicalt, a My Fair Ladyt mutatják be Sopronban, neves művészek közreműködésével, de erről még folynak a tárgyalások - egészítette ki Pataki András.
Továbbra is lesznek a programban az oktatást segítő és kiegészítő színdarabok: tantermi színházi keretek között például Babits Mihálytól a Jónás könyve vagy a tornatermi előadássorozatban Voltaire Candide-ja. Mindkettőt Ács Tamás rendezi. A kisebbeknek többek között Oscar Wilde mesejátékával, a Csillagfiúval készülnek a soproni színházban.
Pataki András kitért arra: külön programsorozattal készül a társulat megünnepelni, hogy Sopron közgyűlése 25 éve döntött önálló társulat létrehozásáról. A nyitó rendezvény szeptember 23-án egy fotókiállítás lesz, az elmúlt negyedévszázad emlékezetes pillanataiból Villanófény címmel. Másnap színházi nyílt nap lesz jelmeztár-látogatással, kulisszajárással és előadásokkal. Szarka Gyula, a Ghymes együttes tagja Bor és a lányka című műsorával lép majd fel, a Sopron Balett pedig két ősbemutatóval, a Labirintussal és a Mozart-szelettel. Szeptember 26-án pedig a Magyar Állami Operaház érkezik a Figaro 2.0 című előadással a városba. A Zentai Magyar Kamaraszínház Szép Ernő Május van, tisztelt úr című produkcióját hozza el a soproni közönségnek, szeptember 30-án.
Pataki András arról is beszélt, hogy véget ér az öt éves ciklus, amelyre megállapodott az önkormányzat, így jövőre pályázatot írnak majd ki az ügyvezetői feladatok ellátására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.