Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 12. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tízezer halott, ötmillió károsult maradt Yolanda után

Tízezer halott, ötmillió károsult maradt Yolanda után

Több mint 10 ezer halottja és közel 5,4 millió károsultja van a Fülöp-szigetek központi részén végig söprő Haiyan tájfunnak. A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) sürgősségi katasztrófa alapjából (DREF –Disaster Response Emergency Fund) 475.495 CHF értékű pénzbeli gyorssegélyt biztosított a Fülöp-szigeteki tájfun áldozatainak megsegítésére. A Magyar Vöröskereszt, a nemzetközi szervezetek felhívása alapján gyűjtést indított 1359-es adományvonalán és katasztrófaszámláján.

A helyiek által Yolandának nevezett Haiyan tájfun - az egyik valaha jegyzett legerősebb tájfun - halálos erővel söpört végig a Fülöp-szigetek központi, Visayas régióján pénteken, sorozatos földcsuszamlásokat okozva Kelet-Samar tartományaiban, Leyte és Cebu városokban, valamint a Panay-, és Palawan-szigeteken. Az erős szél és a tengervíz épületeket, közösségeket és családokat pusztított el. A kritikus infrastruktúrában keletkezett károk gyors felmérése nehéz, és a hatóságok még mindig folytatják a sérültek számának megállapítását. A jelenlegi adatok szerint 944.586 családot és 4.283.290 embert tartanak nyilván károsultként, közülük 71.623 családot, 330.914 szállásoltak el 1223 evakuálási központban. Eddig 3438 ház sérülését jelentették, ezek közül 2055 teljesen elpusztult. A Szociális és Fejlesztési Minisztérium és becslése szerint több mint 5,4 millió embert érint a vihar 40 tartományban. A legsúlyosabb károkat Tacloban város szenvedte, ahol a vihar három méteres hullámokat tolt a szárazföld belsejébe.

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a vihar megérkezése előtt gyakorlati tanácsokkal látták el a lakosságot, készenlétbe helyezték erőforrásaikat, feltöltötték raktárkészleteiket és részt vettek a lakosság evakuálásában, valamint befogadó helyeket állítottak fel.

A vihar levonulását követően a Vöröskereszt folytatja a kutatást-mentést és szükségletfelmérést. A segélyszállítmányok eljuttatása komoly gondokat okoz Taclobanba és más érintett településekre, mivel a repülőtér jelentős károkat szenvedett az utakat pedig a kidőlt fák, póznák és a felhalmozódott 2
törmelék teszi járhatatlanná. A rombolás mértéke hatalmas, a szökőár pusztításához hasonló. Az áram-és telefonszolgáltatás részben összeomlott, áldozatok százezrei vannak elvágva a külvilágtól. Hiányzik a tiszta ivóvíz is. A tájfun a Vöröskereszt épületét sem kímélte, ezért más helyet kellett keresniük a műveletek koordinálására.

A Nemzetközi Vöröskereszt Fülöp-szigeteki képviselője, Bernd Schell szerint minden megtesznek annak érdekében, hogy a segélyek gyorsan a helyszínre érkezzenek. 'Élelmiszer, víz, szállás és az egészségügyi ellátás az azonnali prioritásunk'- mondta. A helyszínre telepített sürgősségi katasztrófaelhárító csapatok dolgoznak a segélyezés minden területén. A Fülöp-szigeteket több katasztrófa sújtotta az elmúlt hónapokban - többek között a 7,2 erősségű földrengés Boholban, tájfunok és áradások Luzonban - így a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt csapatai már számos, a vihar által érintett területen eddig is dolgoztak.

A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei pszichoszociális ellátásban részesítik a rászoruló lakosságot valamint segítséget nyújtanak a szétszakadt családok újraegyesítésében is. Elindították családegyesítő platformjukat, mely ezen a linken érhető el.

A Nemzetközi Vöröskereszt november 12-én újabb sürgősségi segélyfelhívást tesz közzé a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt támogatására. A gyűjtésből családok ezreinek kell humanitárius segítségnyújtást biztosítaniuk. Az elsőként pénzbeli, természetbeni vagy logisztikai segítséget felajánló Amerikai, Ausztrál, Brit, Német, Finn és Holland Vöröskeresztek mellett, amelyeknek egyes segélycsapatai már a helyszínen dolgoznak, számos ország nemzeti társasága fordul sürgősségi felhívással nyilvánosság felé, amelyhez tekintettel a katasztrófa súlyosságára és az érintettek nagy számára, a Magyar Vöröskereszt is csatlakozik.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet gyűjtést indított 1359-es adományvonalán. Mindenki, aki felhívja vagy az ’ADOMANY’ szót elküldi a 1359-es vonalra, 250 forinttal járul hozzá a Fülöp-szigeteki tájfun miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A Magyar Vöröskereszt ezen felül várja a cégek és magánszemélyek felajánlásait az alábbi számlaszámon is:

Belföldi átutalás esetén:
K&H Bank 10405004-00026548-00000009 (A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:'

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése