Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 17. 14:18, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átlagosan 7,5 százalékkal emelkednek az autópálya díjak jövőre

Átlagosan 7,5 százalékkal emelkednek az autópálya díjak jövőre

Jövőre emelkednek az autópálya-használati díjak, ezzel együtt megszűnik a négynapos matrica. Több szomszédos vagy a régiónkban található államban jóval olcsóbb az éves vignetta ára, mint Magyarországon.

A környező országokban megvásárolható legrövidebb jogosultság Ausztriában – hasonlóan, mint nálunk 2012-ben – tíz nap, Szlovákiában és Szlovéniában pedig hét-hét nap. A 3,5 tonna alatti járművel igénybe vehető éves matrica árát hazánkban igen borsosan méri az Állami Autópálya-kezelő Zrt. Ára 42 980 forintra emelkedik jövőre – átlagosan 7,5 százalékkal nőnek a díjak 2011-hez képest –, Ausztriában pedig 26 440 forint. Míg a drágának számító Szlovéniában is 33 250 forintba kerül az éves matrica, Szlovákiában és Csehországban ehhez képest nevetségesen alacsony az éves úthasználat személygépkocsik esetében: az idén mindössze 17 ezer forint. A jövő évi díjakat utóbbi két államban még nem határozták meg, de várhatóan jelentősen nem emelkednek írja a Magyar Hírlap.

Általánosságban elmondható, hogy Ausztriában olcsóbb az úthasználat, mint nálunk, a szlovák és cseh díjak nagyjából egyezőek a miénkkel, Szlovénia viszont – az éves matricát nem számítva – drágának számít. Ott a hétnapos matricáért 5250 forintot kérnek az üzemeltetők jövőre, ezzel szemben nálunk a 2012. évi tíznapos ára 2975 forint, a havi pedig több mint a duplájába kerül: 10 500 forint az ára, nálunk pedig 4780 forint. A magyar autósoknak jövőre nagy érvágás lesz, hogy megszűnik a négynapos matrica, amiért jelenleg 1650 forintot kell fizetni. Néhány régiós országban, így Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban már használattal arányos díjat fizetnek az autósok 3,5 tonna feletti járművek esetében, így a többletbevételek miatt ez némi mozgásteret ad az üzemeltetőknek és az államoknak a matricaárak meghatározásakor.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: útdíj, Autópálya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére