Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Április 19. 14:07, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Ötletek a bérlakásépítés támogatásához

Ötletek a bérlakásépítés támogatásához

A Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás második napján szakmai kerekasztal beszélgetés volt hazai és francia szakemberek között.

Az egyeztetés célja áttekinteni a szociális bérlakásépítés, fenntartás francia tapasztalatait. A Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) hozzászólásában arra tért ki, hogy milyen finanszírozási eszközöket jelenthet a bérlakásépítés számára a következő (2014-2020) uniós programozási (költségvetési) időszak.

A A Társaság a Lakásépítésért Egyesülete úgy gondolja, hogy a 2014-2020-as programozási időszakban az uniós környezetvédelmi, energetikai, szociális, felzárkóztatási politikák megvalósításának egyik leghatékonyabb eszköze a lakásépítések, lakásfelújítások támogatása. Ezek hozzájárulnának a foglalkoztatáshoz és gazdaságélénkítő hatásuk is van. Indokolt, hogy az Unió 2014 után aktívabban támogassa a lakásügyet.

Támogatások feltétele
A lakásépítések, lakásfelújítások uniós támogatását minden esetben össze kellene kötni környezetvédelmi, fenntarthatósági, energiahatékonysági, lakótér egészségi, szociális feltételekkel, közeli munkalehetőséggel. A támogatás feltétele lehetne az épület életciklus költségelemzése, hogy optimális egyensúly jöjjön létre a szükséges beruházások és az épület teljes élettartamára vetített energiaköltség megtakarítás között.

Vissza nem térítendő támogatások
A strukturális alapokból lehetne forrást nyújtani a lakásügyi programok (pl.: közösségi bérlakásépítés, lakásépítések, lakásfelújítások) vissza nem térítendő támogatására.

Visszatérítendő támogatások
A finanszírozási feltételek helyenként a szükséges intézkedések elmaradását eredményezik. Szükséges lenne, hogy az uniós pénzintézetek (EIB, ECB) kiszámítható és kedvező feltételekkel teremtsenek forrást (kölcsönt) az ilyen projektekre (visszatérítendő támogatások, kedvező kamatú hitelek, 'revolving fund'-ok).

A 2014-2020-as programozási időszak előkészítése
A politikai támogatásnak meg kellene nyilvánulnia abban is, hogy a 2014-2020-as programozási időszak előkészítése során a lakásügyi támogatási programok előkészítése fontos szerepet kap.

Itt fontos lenne a tagállamok uniós szinten dolgozó politikusainak (Parlament, Bizottság, Régiók Bizottsága) és a tagállamok saját fejlesztési ügynökségein dolgozó munkatársak elköteleződése és közös munkája a lakásügyi támogatásokkal kapcsolatban.

2012 során napirenden kell tartani a lakásügyi kérdéseket az uniós jogszabályok tervezett módosítása kapcsán. Különösen fontos a 1080/2006/EK rendelet (Európai Regionális Fejlesztési Alapról) 7. Cikk felülvizsgálata.

Hazai szinten az Otthonteremtési Tanácsadó Testület (OTT) a fentiekkel kapcsolatban javaslattal élt. Véleményünk szerint tárcaközi (NGM, NFM, valamint NFÜ, MFB, OTT) koordinatív fórumot kellene felállítani még 2012 nyaráig, hogy a 2014-2020–as uniós költségvetési időszak jelenleg már folyó előkészítésébe a lakásügyi (bérlakásépítés, lakásépítés, felújítás) témákat időben pozícionálni lehessen. Ennek elmaradása a következő 7 évben is hátrányos helyzetben tartja a lakásügyet, valószínűtlenné teszi egy érdemi bérlakás építési program megvalósítását.

A lakásügyi kérdésekkel kapcsolatban nemzetközi szinten aktív munka folyik. Korábbi közleményünkben ismertettük a Régiók Bizottsága 2011. októberi ülésén elfogadott „Egy európai szociális lakhatási menetrend felé” című véleményét.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.