Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Március 02. 09:56, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Több államban is változott a tömeges migráció megítélése

Több államban is változott a tömeges migráció megítélése

Nőtt azoknak az államoknak a száma, amelyek megváltoztatták korábbi álláspontjukat a tömeges bevándorlás kérdésében,

ezzel együtt még mindig ellenzékben vagyunk a fő vonulattal szemben, a magyar álláspontot több esetben támadják - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, csütörtök reggel.

Bakondi György hozzátette: több ország politikai vezetésének a szintjén is megjelentek azok, akik a külső határok őrizetének a fontosságát, a tömeges, ellenőrizetlen beáramlás megállítását, esetleg a menekültek kérelmeinek az Európai Unió határain kívüli táborokba történő érdemi bírálását, valamint a kibocsátó országoknak a válságövezetekben nyújtandó segítséget szorgalmazzák.

Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: valószínűleg egy nagyobb, "talán egy Marshall-terv nagyságú segítségnyújtásra" lenne szükség, hogy fejleszteni lehessen a kibocsátó országok munkahelyteremtő, lakosságmegtartó képességét. Azt mondta, ez a segítség csak a tömegeket érinti, sokkal bonyolultabb kérdés, hogy miként lehet megállítani az embercsempész szervezeteket, valamint meggyőzni azokat, akik szerint az illegális, tömeges migráció "jó dolog".

A főtanácsadó szólt arról is, hogy a déli határon megépítendő második kerítéssel, valamint az Országgyűlés előtt lévő, a határőrizeti területen lefolytatott eljárások szigorítását célzó törvényjavaslattal megállíthatják azt "az átszivárgásos, kiskapukat kihasználó módszert", amelyet az utóbbi hónapokban alkalmaztak a migránsok.

Bakondi György az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában a jogszabályváltozásról azt mondta, a szerb határon most két tranzitzóna működik, a változtatás után a menekültkérelmet benyújtóknak a tranzitzónában kell megvárniuk kérelmük jogerős elbírálását. Ezzel megszűnik a kiskapu, hogy az ország belsejében eltűnnek és továbbszöknek Nyugat-Európa felé - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy megkezdődött a két tranzitzóna bővítése, így feltehetően elég lesz a kapacitása a megnövekedett feladatok ellátására. Jelezte azt is, hogy a az ország belsejében nyílt táborokban lévő migránsokat is fokozatosan visszaviszik a tranzitzónákba, és ott maradnak kérelmük elbírálásáig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.