Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Május 01. 12:00, péntek | Belföld

Több egyetem nem szabályszerűen használta fel a közpénzeket

Több egyetem nem szabályszerűen használta fel a közpénzeket

Befejezte az egyetemek és főiskolák ellenőrzését az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ nyilvánosságra hozta az utolsó három felsőoktatási intézményt értékelő jelentéseket.

Domokos László, az ÁSZ elnöke a záró sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a feltárt szabálytalanságok mértéke felveti a vezetői felelősség kérdését, aminek a kivizsgálását az ÁSZ 22 intézmény esetében javasolta is az illetékes minisztériumnak. Az ÁSZ a 28 állami egyetem és főiskola ellenőrzése során 40 jelzést tett az illetékes hatóságoknak és ennek következtében 13 büntető eljárás már folyamatban van.

A felnövekvő generációkat oktató felsőoktatási intézményeknek mintaadó, példaértékű szervezeteknek kell lenniük. Össztársadalmi érdek, hogy ezek az intézmények szabályosan működjenek, maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukra vonatkozó előírásokat, szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzeket – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Domokos László.

Sűrű problémahalmaz az egyetemeken és főiskolákon

Visszatérő és sorozatos hiányosságokat tapasztaltunk a belső kontrollrendszerek területén, ami növekvő korrupciós veszélyeztetettséget, és azt ezt mérsékelni képes vezetői döntések elmaradását mutatja – hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke. Mint mondta: a pénzügyi egyensúly több intézmény esetében az ellenőrzött időszak egészére nézve nem volt biztosított, és jelentős szabálytalanságok voltak a vagyongazdálkodás területén is.

Az intézmények felénél megsértették a közbeszerzésekre vonatkozó előírásokat, a hallgatói költségtérítéseket pedig számos esetben nem a Magyar Államkincstárnál vezetett számlán kezelték. Általános hiányosság volt, hogy a térítési díjakat nem alapozták meg önköltségszámítással. Az ellenőrzött intézmények többsége nem értékelte a rektor vezetői tevékenységét – sorolta a szabálytalanságokat Domokos László.

Hiányosságokat tapasztaltunk az ágazati irányítás és ellenőrzés területén is – mondta az ÁSZ elnöke. Az ellenőrzéseink során megállapítottuk, hogy a minisztériumi fenntartói feladatok részben kerültek ellátásra, mert a gazdálkodás ellenőrzését hiányosan végezték el, emellett a vezetői kinevezések és vezetői értékelések területén is hiányosságokat tártak fel az ellenőrzések.

A feltárt szabálytalanságok felvetik a vezetői felelősség kérdését

Domokos László a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a feltárt szabálytalanságok mértéke felveti a vezetői felelősség kérdését, különösen úgy, hogy az ellenőrzéssel érintett időszakban hatályos felsőoktatási törvények előírásai a pénzügyi és vagyongazdálkodási területeken bármely más költségvetési szervhez képest nagyobb önállóságot biztosítottak a felsőoktatási intézmények, így a vezetőik számára is – mutatott rá az ÁSZ elnöke.

Az ÁSZ jelentéseiben 22 intézmény esetében összesen 33 javaslatot tett az illetékes miniszternek a rektorok munkajogi felelősségének kivizsgálására vonatkozóan. Mindössze 6 állami fenntartású intézmény nem volt érintett ilyen javaslattal. Az ellenőrzött felsőoktatási intézmények rektorainak összesen 18 érintett intézmény esetében 31 olyan javaslatot fogalmazott meg az ÁSZ a jelentésekben, amelyek a munkajogi felelősség kivizsgálására és a szükséges intézkedések meghozatalára vonatkoztak.

Volt olyan egyetem, amelynek rektora többmilliós fizetést kapott, miközben az intézmény számára kimondottan előnytelen és kockázatos PPP szerződést kötött kollégiumépítésre, miközben a felsőoktatási intézmény hallgatói létszáma olyannyira lecsökkent, hogy a kollégium félig üresen áll, az intézmény pedig, azóta is nyögi az előnytelen szerződés egyre emelkedő terheit – ismertette a példákat Domokos László. Hozzátette: volt olyan egyetem is, amelyik sorozatosan megsértette a közbeszerzésekre vonatkozó előírásokat, ezért pedig az esetek feltárása után milliós büntetéseket kénytelen megfizetni a közbeszerzési hatóság elmarasztaló döntései következtében.

A rossz és nem értékelt vezető tehát veszélyes és drága a közösség számára, hiszen, mint a fenti példák is mutatják, a rosszul gazdálkodó, gondatlanul működő intézmények vagy éppen közszolgáltató vállalatok sokmilliárdos vesztességet okozhatnak, amit az adófizetőknek kell megfizetniük. A közjó szolgálatába tehát mindenekelőtt jó vezetők kellenek – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

A vezetők kiválasztása, és folyamatos értékelése mellett, a jó vezetőket meg kell tartani, és meg is kell fizetni, hiszen a köznek rendkívül nagy szüksége van a magas szinten teljesítő közintézményi vezetőkre. Ezek a vezetők sok százmilliós, akár milliárdos hasznot hajtanak a közszféra számára, illetve a közszolgáltatásokat igénybe vevő ezrek, százezrek ellátásának minőségéért felelnek nap, mint nap – világított rá Domokos László.

Több mint egy tucat nyomozás már folyamatban van

Az ellenőrzéseink során feltárt szabálytalanságok mértékét és súlyát mutatja, hogy számos alkalommal kellett jelzéssel élnünk a különböző hatóságok felé – mondta el Domokos László. Az ÁSZ az összesen 28 állami fenntartású felsőoktatási intézmény esetében 40 esetben értesítette az illetékes hatóságot a feltárt szabálytalanságok miatt. A nyomozóhatóságoknak tett jelzések alapján jelenleg 13 büntető eljárás van folyamatban, ebben 10 különböző intézmény érintett.

Az ÁSZ 12 intézmény esetében kezdeményezett közbeszerzési jogorvoslati eljárást és összesen 9 intézmény esetében állapította meg a jogsértést majd szabott ki bírságot a Közbeszerzési Döntőbizottság, összesen 23,2 millió Forint összegben. Az ÁSZ emellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Nemzeti Bank felé is két-két esetben élt hatósági jelzéssel.A 28 állami fenntartású felsőoktatási intézmény közül mindössze 5 olyan volt (Budapesti Gazdasági Főiskola, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Károly Róbert Főiskola, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pannon Egyetem), ahol nem volt szükség arra, hogy valamilyen hatósághoz forduljunk – mutatott rá Domokos László.

Több területen hasznosulnak az ÁSZ ellenőrzései

Az ellenőrzés sorozat lehetőséget teremtett az összegző értékelésre, amelyet az ÁSZ egy elemzés formájában tesz meg – mondta el Domokos László. Az ellenőrzéseink aktualitását mutatja, hogy jelenleg is napirenden van a felsőoktatási törvény módosítása. A megállapításaink és tapasztalataink alapján összeállított javaslatainkat már eljuttattuk a törvénytervezetet kidolgozó Emberi Erőforrások Minisztériumának – ismertette az ÁSZ elnöke.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.