Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Május 09. 07:29, szerda | Belföld
Forrás: mti

Több mint 200 település csatlakozott eddig A legszebb konyhakertek mozgalomhoz

Több mint 200 település csatlakozott eddig A legszebb konyhakertek mozgalomhoz

Már kétszáznál is több település csatlakozott az április végi határidőig A legszebb konyhakertek - Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program idei felhívásához.

A kert jelentkezések azonban továbbra is folyamatosak, azokat változatlanul fogadják az egész Kárpát-medencéből, így a mostani még nem a végleges adat - közölte Kovács Szilvia karcagi alpolgármester, a mozgalom ötletgazdája az MTI-vel.
A tavasz folyamán a hazai önkormányzatoknak sok feladatuk volt az országgyűlési választások miatt, ezért érkeznek még most is jelentkezések, ráadásul a kései tavasz és az extrém meleg időjárás is megnehezíti a kertművelők munkáját - indokolta a csúszást a főszervező.

Az idén kiemelt téma: "A termőföld, a talaj védelme - a Riolittufa támogatásával" címet viseli. Ezzel próbálják kertművelők érdeklődését felkelteni, miként lehet a műtrágyát természetes anyagokkal kiváltani.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az idén a legszebb konyhakertek bírálatnál előnyt jelent, ha a kertművelő minél több talajkímélő művelési, védekezési, vízgazdálkodási módszert alkalmaz, valamint tápanyag utánpótlást szerves, természetes talajjavító anyagokkal, például riolittufával végzi, vagy egyéb saját talajvédelmi módszereket alkalmaz.

Az országos mozgalom 2012-ben indult Karcagról helyi ötletként, mindössze 22 nevezéssel. Egy évvel később országossá bővült, akkor hatvan településről 939 nevezés érkezett. Tavaly imponáló évet zártak: 366 hazai és határaikon túli városban, faluban 2351 kertet neveztek.

Címkék: kert, konyhakert, legszebb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.