Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint 30 embert kellett kiköltöztetni árvíz miatt

Több mint 30 embert kellett kiköltöztetni árvíz miatt

Ipolytarnóc környékén napok óta árad az Ipoly, ezért már húsz embert ki kellett telepíteni. A másik érintett terület a Vas megyei Körmend vidéke, ott a Rába egy alacsonyabban fekvő részen több épületet öntött el, ahonnan szintén több embert ki kellett hozni. Így összesen már több mint harminc embert kellett az árvíz miatt kényszerszálláson, illetve rokonoknál elhelyezni – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese a közszolgálati rádióban.

A Belügyminisztérium alá tartozó szervezet munkatársa a közszolgálati rádió műsorában azt mondta, a védelmi rendszer felkészült, és a meteorológiai előrejelzések alapján a jelenlegi árhullám tetőzése után kicsit fel lehet majd lélegezni. Hosszabb távon attól függ az árvízi helyzet, hogy a magyarországi folyók vízgyűjtőterületein, Ausztriában, Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában milyenek lesznek az időjárási körülmények. Ha a hegyekben lévő több köbkilométer hó hirtelen kezd olvadni – például egy mediterrán ciklon miatt –, akkor nagyobb árhullámra kell számítani. A mostani időjárás alapján azonban egyelőre lassú olvadás, és csak kisebb árvizek várhatóak – fogalmazott a szóvivőhelyettes.

Hajdu Márton hozzátette, a katasztrófavédelem nem most kezdett felkészülni az árvizekre, hiszen már a tavalyi év során országszerte ellenőrizték a belvízvédelmi, illetve csapadékelvezető rendszereket. Ennek eredményeképpen a tulajdonosoknak több helyen kellett karbantartania, kitisztítania az árkokat, hogy dugulások miatt nehogy egész településrészeket öntsön el egy esetleges árhullám – mondta a közrádiónak Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk