Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 11. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több mint 5,3 milliárd forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le

Több mint 5,3 milliárd forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Tolna megyében az egyik kikötőnél, valamint egy Pest megyei raktárban összesen 2,8 millió doboz zárjegy nélküli cigarettát foglaltak le,

amelynek kiskereskedelmi értéke meghaladja az 5,3 milliárd forintot - mondta a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Drabos Imre alezredes hozzátette, hogy mindez a költségvetésnek áfa és jövedéki adónemben 3,8 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott. Az ügyben költségvetési csalás és pénzmosás bűntett elkövetésének gyanújával indítottak nyomozást.

A Magyarországon eddig példátlan értékű fogás után négyen már letartóztatásban vannak - jegyezte meg.

Az alezredes elmondta, október 11-én délután a bevetési igazgatóság járőrei egy bárka kipakolását ellenőrizték az egyik Tolna megyei kikötőben. A hajó rakománya az okiratok szerint ezer tonna étkezési só volt, amelyet 25 kilogrammos kiszerelésű zsákokban tároltak, ezeket pedig a rakodás megkönnyítése érdekében 750 nagyobb zsákban helyezték el. A pénzügyőr járőrök azonban az egyik ilyen nagyobb zsákban nemcsak étkezési sót, hanem cigarettát is találtak.

Az alezredes hozzátette, leleményesek "azok a bűnözők, akik cigarettában utaznak", ugyanis korábban már konzervek és fűrészáruk közé rejtett cigarettát is találtak. A jelenlegi esetről megjegyezte, a pénzügyőrök öt napig számolták a kikötőben talált csempészcigarettákat. Ekkora mennyiséggel egyetlen helyszínen még soha nem találkoztak - mondta.

Az eset felderítésére nyomozócsoport alakult, amely költségvetési csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt kezdte meg a munkáját. Ennek eredményeként jutottak el Pest megyébe, ahol egy raktárnál körülbelül 460 ezer doboz cigarettát találtak, ráadásul három embert tetten értek a cigaretta pakolása közben. Később további egy emberrel bővült a gyanúsítottak köre.

Drabos Imre elmondta, tartani lehet attól, hogy az elkövetők összebeszélnek, befolyásolnák a tanúkat, tárgyi, okirati bizonyítékokat semmisítenének meg, ezért a Szekszárdi Járásbíróság elrendelte az őrizetben lévő négy ember letartóztatását. Az akció külföldi szálait nemzetközi bűnügyi együttműködésben az Europol koordinálja.

Közölte, a felderített és lefoglalt cigaretták nem hamisítványok, ezeket legálisan működő cigarettagyárakban állították elő, jellemzőjük, hogy azokat az előállítás után egy másik országba exportálják, ahol szinte kivétel nélkül a feketepiacra kerülnek.

Drabos Imre a lefoglalt 2,8 millió doboz (57 millió szál) cigarettáról elmondta, hogy ez a mennyiség a legális dohányforgalmazási adatokat tekintve Tolna megyében a nemzeti dohányboltokon keresztül öt hónapon át szolgálná ki a fogyasztói igényeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.