Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. December 07. 15:51, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Több százmilliós pénzügyi botrány Salzburgban árfolyam-spekuláció miatt

Több százmilliós pénzügyi botrány Salzburgban árfolyam-spekuláció miatt

Akár 340 millió eurót is bukhatott Salzburg tartomány amiatt, hogy egy pénzügyi tisztségviselő éveken át kockázatos, árfolyam-spekuláción alapuló pénzügyi ügyletekbe fektette be a tartomány vagyonának egy részét - számolt be róla az osztrák tömegtájékoztatás.

A tisztségviselőnek a jelek szerint éveken át sikerült titokban tartania a veszteséget. Egyelőre könyv szerinti veszteségről van szó, amely az ügyletek lejártakor válna esedékessé és így még nem jelent meg a tartomány költségvetésében.
Salzburgban egyelőre keresik a választ arra, hogyan maradhatott az ügy ilyen sokáig rejtve a pénzügyi ellenőrzés előtt, és hogy felmerül-e az ügyben politikusok felelőssége.
Szakértők vizsgálják azt is, hogy mennyivel csökkenthető a tényleges veszteség a jelenlegi fiktív veszteséghez képest.
A költségvetési osztályt vezető tisztviselőnő elöljárója, David Brenner pénzügyi tanácsos (tartományi pénzügyminiszter) csütörtök este egy televíziós nyilatkozatban azt mondta, a nő megtévesztette őt és feltehetően hivatali elődeit is. Ennek érdekében vélhetően iratokat hamisított meg a pénzügyi munkatárs. Brenner magyarázata szerint a 2000-es évek elején Ausztriában általános gyakorlat volt hasonló üzleteket kötni, munkatársuk azonban egyértelműen az osztrák számvevőszék által megengedettnél rizikósabb ügyletekbe bonyolódott.
Az osztályvezető 2003-ban kapott felhatalmazást árfolyam-kockázati ügyletek megkötésére a befektetések kezelése keretében. A legjelentősebb veszteségek vélhetően 2006-2007-ben keletkeztek. A munkatárs feltehetően először megpróbálta a kezdeti, kisebb árfolyambukásokat helyrehozni, később azonban a helyzet csak tovább romlott.
Az osztályvezetőt elbocsátották és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tettek ellene. Az emiatt kiszabható börtönbüntetés egytől tíz évig terjedő börtön.
A salzburgi eset nem egyedülálló, hasonló veszteségekre korábban is fény derült már Ausztriában. Ewald Nowotny, az osztrák központi bank kormányzója nem tartja kizártnak, hogy más tartományoknál, önkormányzatoknál is napvilágra kerülhetnek korábbi években kötött, előnytelen spekulációs ügyletek következményei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.