Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 03. 07:46, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Többen jéggé fagytak

Többen jéggé fagytak

Németországban is több ember megfagyott a napok óta tartó sarkvidéki hidegben, a neheze pedig még hátravan.

A német országos meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint a csütörtöki lesz a tél leghidegebb éjszakája.

Németországban csütörtökön nap közben sok településen mértek mínusz 10 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletet. Előző éjjel sokfelé mínusz 20 fokos hideg volt, csütörtök éjszaka és péntek hajnalban pedig további 2-3 fokkal csökken a hőmérséklet, így ez lesz a tél eddigi leghidegebb éjszakája a meteorológusok szerint.

Eddig három halálos áldozatot szedett a rendkívüli hideg. Magdeburgban egy hajléktalan férfi szenvedett fagyhalált csütörtökön, az alsó-szászországi Harderode térségében egy idős kiránduló férfi fagyott halálra, holttestét ugyancsak csütörtökön találták meg. Szerdán Szász-Anhalt tartományban vízbe fúlt egy 73 éves nő, aki egy tóban jeges fürdőt kívánt venni, és szervezete nem bírta a megterhelést, az ő halálát is a rendkívüli időjárás számlájára írják.

A kemény hideg viszonylag kevés közlekedési fennakadást okozott, a szállítmányozó cégek és az utazók jellemzően jól felkészültek a rendkívüli időjárásra, ugyanakkor például Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több órára le kellett zárni egy autópályaszakaszt, ahol korábban egy kigyulladt járművet oltottak tűzoltók, mert az oltáshoz használt víz megfagyott és jégpályává változtatta az úttestet.

Áram- és iskolai szünet Szerbiában

Hat halálos áldozatot követelt eddig a kegyetlen téli időjárás Szerbiában; a kiadós havazás, a kemény hideg miatt 14 községben rendkívüli állapotot hirdettek, körülbelül hétezer tanuló nem ment csütörtökön iskolába, mert tanítási szünnapot rendeltek el. Súlyos gondok vannak az áramellátással, számos falu megközelíthetetlen a másfél vagy kétméteres hótorlaszok, egyes helyeken négyméteres hóakadályok miatt. Hat és félezer háztartás maradt áramellátás nélkül. A Száva folyótól délre, Krupanj településen nyolcszáz, szociális ellátásra szoruló család maradt ellátás nélkül.

Nis és Novi Pazar városok térségében válságosra fordult a helyzet, és becslések szerint csütörtökön 7000 diák nem mehetett iskolába a rendkívül mostoha időjárási viszonyok miatt. Körülbelül száz iskolában a felére kellett csökkenteni egy-egy iskolaóra időtartamát. Szedi áldozatait is a rendkívül kemény hideghullám: eddig hat halálos áldozatról szólnak a jelentések, volt olyan idős ember, akit házától 300 méternyire találtak meg a hó alatt, jéggé fagyva.

Délnyugat-Szerbiában, a montenegrói határ térségében az éjszaka mínusz 35-38 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A mentők, tűzoltók a veszélybe került települések lakóinak igyekeznek fűtőanyagot, élelmiszert, a betegeknek orvosi és gyógyszerellátást biztosítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.