Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Többet fizetnek az árfolyamgáttal a jenhitelesek

Többet fizetnek az árfolyamgáttal a jenhitelesek

Az árfolyamgátba belépett jenhitelesek mostanában többnyire magasabb részleteket kénytelenek fizetni, mint azok, akik nem kérték a védőhálót - írja a Világgazdaság. A jen árfolyama ugyanis az év eleje óta szinte folyamatosan a 2,5 forintos árfolyamgát alatt van, legutóbb 2,3 forint körül volt.

A magyarországi jenhitelesek is megkapták a lehetőséget, hogy belépjenek az árfolyamgátba, számukra azonban az elmúlt hónapokban már a gyakorlatban nem sok előnyt hozott a kedvezmény, a japán jen ára ugyanis az idei év eleje óta szinte folyamatosan 2,5 forint alatt van. Tegnap már 2,3 forintot sem kértek egy jenért a devizapiacokon, utoljára ilyen olcsón 2011 közepén lehetett hozzájutni a japán valutához. A jen nemcsak a forinttal szemben, de minden valutához képest mélyrepülésben van. Az elmúlt napokban a dollár/100 jen kurzus megközelítette a lélektani határnak számító 100-as szintet, vagyis egy dollár már csaknem 100 jenbe került, amire 2009 áprilisa óta nem volt példa.

Hiába gyengébb a jen, az árfolyamgátba belépők most is 2,5 forintos árfolyamon kell törlesszék a kölcsönüket egészen addig, amíg a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásuk el nem fogy, jelenleg tehát nagyjából 8-9 százalékkal magasabb a részletük, mint amilyen az árfolyamgát nélkül lehetne. Valószínűleg ez is az oka annak, hogy az utóbbi hónapokban a jenhitelesek közül kevesen léptek be az árfolyamgátba. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint februárban mindössze 94 ügyfél kérte a kedvezményt, holott januárban még 279-en léptek be a védőernyő alá. Összesen egyébként február végéig csaknem 3200 jenhiteles számára nyitottak gyűjtőszámlát, ők február végéin 74 millió forintot halmoztak fel ezeken a számlákon, ám ez, ha a jen gyenge marad, lassan el is fogy.

Erre a szakértők szerint jó esély van. A távol-keleti valuta ugyanis a japán kormány és a jegybank intézkedései miatt gyengül, ezek részeként az állampapír-vásárlások ütemét is felgyorsították. A G20 országok hétvégi találkozóján sem támadták meg Japán merész intézkedéseit, emiatt a jen hamarosan áttörheti a szimbolikus 100-as szintet a dollárral szemben.

Sőt a jen gyengülése számos szakértő szerint tartós maradhat. A UBS szakértői szerint az év végére 110-re, 2014 végére pedig 120-ra emelkedhet a keresztárfolyam.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során