Városlista
2020. október 28, szerda - Simon

Hírek

2012. Március 21. 14:11, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Toulouse-i vérengzés: „ez csak a kezdet”

Toulouse-i vérengzés: „ez csak a kezdet”

Az állítólagos toulouse-i merénylő szerdára virradó éjszaka felhívott egy televíziós újságírót, és azzal fenyegetőzött, hogy amit eddig elkövetett, „az csak a kezdet”.

A magát a merénylőnek kiadó férfi éjjel 1 órakor telefonált a France 24 tévéadó főszerkesztőjének. A mintegy 11 perces beszélgetés során elmondta neki, hány lövést adott le fegyveréből a három támadás alkalmával. Ezek összesen hét ember – köztük három gyermek – életét oltották ki. „Azt állította, hogy tagja az al-Kaidának, és hogy ez csak a kezdet” – idézte az újságíró a férfit. Utóbbi hozzátette: mindent filmre vett, és a felvételek „hamarosan” láthatóak lesznek.

Titkosszolgálati eszközöket is bevetettek

A toulouse-i sorozatgyilkost - akit a francia rendőrség elit egységei szerda hajnalban egy helyi lakóházban körülzártak - előző nap titkosszolgálati eszközökkel megszerzett információk és a rendőri nyomozás segítségével sikerült azonosítani – közölte szerdán a rendőrség. A rendőrségnek mintegy „15 lehetőséget” kellett megvizsgálnia, s a nyomozók keddig „nem voltak teljesen biztosak” a dolgukban. A titkosszolgálatok végül két listát állítottak össze a potenciális gyanúsítottakról, az egyiken a Toulouse környékén élő radikális ultra-jobboldaliak, a másikon a radikális iszlamizmushoz tartozók szerepeltek. A rendőrség viszonylag hamar megtudta, hogy a március 11-én megölt tiszthelyettes, a „robogós gyilkos” első áldozata, interneten hirdette meg eladásra a mopedjét, s a hirdetésre több, mint ötszázan klikkeltek rá. A rendőrség visszakereste az érdeklődök IP-címét, s így jutott el a feltételezett tettes testvéréhez, aki bátyja számára keresett motort.

Másik fontos elem volt, hogy a merényletek helyszínén látott Yamaha márkájú T max 530 típusú robogóról fokozatosan egyre több részlet derült ki. Ezek közül döntő volt, hogy egy személy arról érdeklődött a márka egyik forgalmazójánál, hogyan lehet kikapcsolni a járműre szerelt műholdas nyomkövetőt. Mohammed Merahnak hívják a hét emberéletet követelő toulouse-i merényletsorozat feltételezett elkövetőjét. A 24 éves férfi algériai származású francia állampolgár. A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter elmondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 28. 05:00, szerda | Külföld

A cseh kormány meghosszabbítaná a szükségállapotot

A cseh kormány felkéri a képviselőházat, hogy hagyja jóvá a szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítását - közölte a kormány rendkívüli keddi ülése után Andrej Babis miniszterelnök.

2020. Október 27. 15:11, kedd | Külföld

Szigorítottak az előírásokon Boszniában

Bosznia-Hercegovina mindkét országrészében szigorítottak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseken - közölte a Nezavisne Novine című szarajevói napilap az internetes oldalán kedden.

2020. Október 27. 14:09, kedd | Külföld

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be szerdán Csehországban - döntött hétfőn este a cseh kormány.

2020. Október 27. 13:08, kedd | Külföld

Több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát Kalifornia déli vidékein

Kalifornia déli vidékein Gavin Newsom kormányzó rendelete nyomán kilencvenezer embernek kellett elhagynia az otthonát a tűzvészek miatt hétfőn.