Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Augusztus 05. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Tovább nőtt a majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon

Tovább nőtt a majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb kilenc, 23-50 éves férfinél igazolták a majomhimlő-fertőzést Magyarországon, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

A fertőzöttek július 25. és 31. között majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót, ahol minden esetben mintát vettek majomhimlő gyanúja miatt.

A fertőzött emberek otthon tartózkodnak elkülönítve, a legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él - ismertették.

Hozzátették, a területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi beteg esetében járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel - lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal), illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is - olvasható a közleményben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a lakosságot, hogy kiütéssel járó megbetegedés esetén mindig forduljanak orvoshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.