Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 04. 14:02, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Trafik - Pert indít hat szervezet a pályázatok nyilvánosságáért

Trafik - Pert indít hat szervezet a pályázatok nyilvánosságáért

Hat szervezet közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafikpályázatok nyilvánossága érdekében - közölte a szervezetek jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kedden az MTI-vel.

Közleményükben emlékeztettek arra, hogy a TASZ mellett a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Transparency International (TI) Magyarország, továbbá három internetes portál, az Átlátszó, az Index és az Origo úgy döntött, "az állami vagyon átláthatóságát ennyire súlyosan érintő tender kapcsán indokolt közösen fellépniük".
A dokumentumban felidézték, hogy az április 29-én beadott adatigénylésekben az elbírálási szempontokra, a vesztes és győztes indulókra és pályázatokra, az üzleti tervekre és az elbírálókra voltak kíváncsiak.
A TASZ szerint a tender körül kialakult helyzetet tovább súlyosbítja az információszabadsági törvény tervezett módosítása, mely jelentősen csökkenti a szóban forgó adatok nyilvánosságra kerülésének esélyét. Ez a módosítás a trafiktenderen túl általánosságban is súlyos korlátozását jelenti a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapjognak - tették hozzá.
Az MTI április végén számolt be arról, hogy a TI Magyarország tájékoztatása alapján több szervezet, valamint hírportál is közérdekű adatigényléssel kérte a trafikpályázatok adatainak nyilvánosságra hozatalát. Akkori közleményük szerint négy portál, az Átlátszó, a HVG hetilap hírportálja, az Index és az Origo, valamint a K-Monitor Közhasznú Egyesület és a TASZ az adatokat egyszerre kérte a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

Címkék: Jog-civilek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk