Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tűzifa: támogatás lenne, igénylés nincs

Tűzifa: támogatás lenne, igénylés nincs

Bár a kormány idén megduplázta a szociális tűzifára szánt állami támogatást, hogy egyetlen mélyszegénységben élő család se fagyoskodjon télen, a jogosult önkormányzatok csaknem 40 százaléka egyetlen fillér támogatást sem kért. Az igénylést elmulasztók között szép számmal vannak súlyosan hátrányos helyzetű kistelepülések. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó polgármesterek szerint tűzifa van, de azért meg kell dolgozni, az ingyen összeaprított, házhoz szállított fát ugyanis sokan eladják.

A tavalyi egymilliárd után idén a kormány kétmilliárd forintot különített el szociális tűzifa-támogatásra, hogy azok a mélyszegénységben élő családok is tüzelőanyaghoz jussanak, amelyeknek erre nem telik. A szociális intézkedés jelentős mértékben csökkentheti az olyan kihűléses halálesetek számát, amelyekben az érintettek saját, fűtetlen lakásukban fagynak meg. Az októberben megjelent, a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásáról szóló belügyminisztériumi rendelet szerint valamennyi, ötezer lakos alatti település jogosult volt a szociális tűzifa-támogatásra. A települések vezetői október 15-ig nyújthatták be igényüket. A rendelet az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települési önkormányzatoknak – fafajtától függően – nettó 7300–13 000 forintos támogatást biztosít erdei köbméterenként.

Esetükben a támogatás felhasználásának feltétele az volt, hogy az önkormányzat köbméterenként 700– 1000 forint önrészt biztosítson. Azoknak a kistelepüléseknek, amelyek nem számítanak a súlyosan hátrányos helyzetű kategóriába, fafajtától függően 1200–2000 forint önrész megfizetését kellett vállalniuk, cserébe köbméterenként 6800-12 000 forintos támogatásban részesülnek. A pályázat kapcsán a Belügyminisztérium azt közölte: 2872 önkormányzat volt jogosult a támogatásra, de ebből csak 1760 nyújtotta be támogatási igényét. A kétmilliárd forintos keretet felhasználták, vagyis aki pályázott, jól járt, hiszen több tűzifa-támogatás jutott neki.

Az eredmény szerint a kistelepülések csaknem negyven százaléka, 1112 önkormányzat nem pályázott a helyi rászorulók megsegítésére. Az érintett települések között több száz olyan is van, amely gazdasági fejlettsége jó, így akár saját forrásból is megoldhatják a problémát, ugyanakkor sok olyan súlyos helyzetben lévő település sem pályázott, ahol komoly gondot jelent a mélyszegénység.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk