Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új őssejt-feldolgozási eljárást szabadalmaztat a KRIO Intézet

Új őssejt-feldolgozási eljárást szabadalmaztat a KRIO Intézet

Új szabadalmat jelentett be a KRIO Intézet a köldökzsinór szövetből kivonható kötőszöveti őssejtek feldolgozására és tárolására. Az eljárással az eddiginél nagyobb mennyiségben nyerhetők ki őssejtek a gyermek születésekor, javítva ezzel az őssejtterápia eredményességét egy esetleges későbbi felhasználás során.

A köldökzsinór szövetben található kötőszöveti – úgynevezett mesenchymális - őssejtek feldolgozására és tárolására vonatkozó szabadalmat nyújtott be a KRIO Intézet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába. Az egyedülálló módszer jelentősége, hogy a ma bevett módszerekhez képest nagyobb mennyiségben és jobb minőségben képes őssejteket kivonni a köldökzsinór szövetből a gyermek születésekor. Az eljárás így segítheti az őssejtterápia eredményességét egy későbbi esetleges felhasználás során.

A KRIO Intézet, Magyarország legnagyobb őssejtbankja éppen 15 éve kezdte meg tevékenységét, amely kezdetekben kizárólag a köldökzsinórvérből nyert őssejtek feldolgozását és tárolását jelentette. 2011-ben ez az alaptevékenység egészült ki kötőszöveti, mesenchymális őssejtek tárolásával. Ez utóbbi, ma már általános eljárás hatékonyságát sikerült jelentősen fokozni az új módszerrel.

A kötőszöveti őssejtlevétel jelentőségét az adja, hogy ezeket az őssejteket egyre gyakrabban alkalmazzák a klinikai terápiában, részben a köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel végzett terápia eredményességének javítására, részben azért, mert ezek a speciális őssejtek képesek bármilyen más sejtté, szövetté átalakulni, legyen szó akár porc-, csont-, vagy zsírszövetről. Kihasználván immunszupresszív hatásukat sikeresen alkalmazták már őket súlyos GvHD (Graft-versus-host disease = A GVHD az átültetett szövet immunreakciója a befogadó szövettel szemben) kezelésében, valamint más forrásból származó őssejtek transzplantációs hatékonyságának növelésében. A kötőszöveti őssejtek a regeneratív medicina legizgalmasabb területét jelentik manapság.

A most szabadalmaztatásra benyújtott, nemzetközileg is egyedülálló eljárásnak köszönhető, hogy tavaly a KRIO Intézet biztosíthatta az őssejteket az első olyan őssejt-transzplantációhoz Közép-Európában, amelyben kötőszöveti őssejteket használtak fel.

Magyarországon 2010-ben használtak fel először privát őssejtbankban – a KRIO Intézetnél – tárolt mintát egy gyermek gyógyítására. Azóta további két sikeres beavatkozásra is sor került szintén az Intézetben tárolt minták felhasználásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.