Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Június 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb 32 kistelepülést ment ki az állam

Újabb 32 kistelepülést ment ki az állam

A 32 kistelepülés többségének tavalyi évről áthúzódott adósságkonszolidációja is lassan rendeződik, az ötezer feletti települések esetében már csak a technikai kérdésekről egyeztetnek a felek – írja a Világgazdaság. A kormány mintegy 10,4 milliárd forintot fizetett ki annak a 14, ötezer fő alatti településnek, amelyek tavaly nem részesültek teljes adósságkonszolidációban – közölte a Belügyminisztérium.

A májusi kifizetéssel így ezeknek az önkormányzatoknak adósságátvállalásuk is véget ért. A tavaly októberben meghirdetett adósságkonszolidáció a kistelepülések döntő többségénél (32 kivételével) a tavalyi év végével már lezárult.

Az ötezer fő alatti településeknél az állam összesen 1710 település 3848 darab szerződésből eredő, 74 milliárd forint összegű adósságát vállalta át teljesen. A nagyobb településeknél 277 önkormányzat 2012. december 31-i adósságállományából, 1032,4 milliárd forintból összesen 610,3 milliárd forintot vállal át az állam június 28-ig.

A Belügyminisztérium közölte a lappal, hogy már csak a technikai lebonyolítással kapcsolatos kérdésekben egyeztetnek az érintett felekkel.

Az említett 14 település esetében azért döntöttek külön eljárásban, mert az egy főre jutó adósságállományuk igen magas volt (200 ezer forint feletti), valamint olyan célokra vállaltak külön terheket, amelyek során a megvalósuló beruházás jövedelemtermelő, vagy nem szolgálja az önkormányzati kötelező feladatok ellátását. Kilenc település adósságát végül teljes egészében átvállalta az állam.

A kistelepülések között 18 olyan önkormányzat is volt, amely 2012. december 12-én adósságrendezés alatt állt, s így nem részesült adósságkonszolidációban. Ezek közül azóta 6 esetében zárult le az adósságrendezési eljárás.

Egy esetben vagyonfelosztással ért véget az eljárás, így itt nem maradt fenn olyan adósság, melyet az állam konszolidálhatott volna. Két település esetén egyezségi megállapodással zárult az eljárás, de itt sem maradt fenn konszolidációba vonható adósságelem, így ezek az önkormányzatok sem kaptak törlesztési célú támogatást. Három településnél az adósságrendezési eljárás lezárulta után az állam kifizette az önkormányzatok banktartozásait, összesen mintegy 680 millió forint értékben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.