Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. November 30. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb gázvita bontakozik ki?

Újabb gázvita bontakozik ki?

Újabb gázvita van kibontakozóban Ukrajna és Oroszország között. Kijev közölte: csökkenti az orosz gázimportot és lépéseket tesz az energiafüggetlenség felé. Ennek részeként cseppfolyósítottgáz-kirakodóterminált épít a Fekete-tengeren. Moszkva szerződésszegést emleget, a terminál állítólagos spanyol befektetői pedig tagadják, hogy aláírtak volna bármit is.

Ukrajnának a Gazprommal kötött szerződése szerint 41 milliárd köbméter gázt kellene vennie az orosz állami monopóliumtól, de Kijev azt mondja, hogy ennek csak kétharmadát akarja importálni. Az indoklás szerint túl magasak az árak, közben azonban Ukrajna azt is értésre adta: függetlenedni próbál az orosz szállítótól. A Gazprom erre válaszul szerződésszegéssel vádolta meg az államot, és közölte, hogy 2 és 3 milliárd dollár közötti kötbért kell fizetnie.

Az olcsóbb szállítók után kutató Kijev január 1-től Németországból kezd gázt importálni, Magyarországon keresztül - mondta nem egészen két hete Jurij Bojko ukrán energiaügyi miniszter. 2017-től Azerbajdzsán is megjelenik szállítói között. Emellett az ukrán kormány aktívan ösztönzi a hazai palagáz-kitermelést.

Kijev a Gazpromtól való függetlenedés nagy mérföldköveként harangozta be azt, hogy a hét elején konzorciumot létre egy amerikai és egy spanyol cég bevonásával. A közös vállalkozás 2016-ra cseppfolyósított gáz, vagyis LNG-kirakodóterminált építene a Fekete-tengeren. Azaz Ukrajna az oda érkező cseppfolyósított gázt pumpálná vezetékhálózatába részben kiváltva a Gazprom szállításait. A projekt tervezett költsége 1,1 milliárd dollár.

Az ünnepélyes ceremóniát azonban kínos hírek zavarták meg. Az érintett spanyol cég, a Gas Natural Fenosa közölte: fogalma sincs, ki az az ember, akikkel az ukránok szerződést írtak alá, mert ilyen nevű képviselőjük nincs. 'Még csak nem is tanulmányoztunk ilyen elképzelést' - mondták a tervről.

Az ukrán fél azonban még ezek után is ragaszkodott hozzá, hogy megköttetett az ügylet. A Financial Times megpróbált beszélni az aláíráskor az állítólagos spanyol képviselővel, de az elzárkózott. Kijev ezek után közölte, hogy egyedül is megépíti az LNG-terminált. Kétséges azonban, hogy honnan lesz rá pénze: növekszik a költségvetési hiány, az IMF a reformok elmaradása miatt visszatartja a pénzt - jegyzi meg az FT. Talán csak az oligarchák segíthetnek.

Közben Kijev azt is kétségessé tette, hogy valóban csökkenteni akarja-e az orosz gázszállításokat. Az alacsonyabb mennyiség szállítását ugyanis hivatalosan még nem kérte.

'Ha az orosz árpolitika számunkra kedvezően alakul, akkor fokozatosan visszaállhatunk a korábban kért mennyiségre. Egyelőre azonban tovább kutatunk a számunkra előnyösebb források után' - mondta Bojko energiaminiszter. Ukrajna tisztában van vele, hogy a Gazprom hátrányba került és kénytelen volt egy sor európai fogyasztójának árengedményt adni, mivel a felfutott amerikai palagáz-kitermelés nyomán estek a nemzetközi gázárak.

Moszkva azonban nem figyeli ölbe tett kézzel a fejleményeket és azzal fenyegetett, hogy nemzetközi bírósághoz fordul az ügyben - tájékoztatott az Inforádió.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).