Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 14. 13:06, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Újabb távhőszolgáltatókat ellenőrzött az ÁSZ

Újabb távhőszolgáltatókat ellenőrzött az ÁSZ

Újabb három távhőszolgáltató cég, az oroszlányi, a budaörsi és a csornai ellenőrzését végezte el az Állami Számvevőszék (ÁSZ): az oroszlányi társaságnál komoly hiányosságokat nem tapasztaltak, a budaörsi szolgáltató megsértette a számviteli törvény előírásait, a csornai cég esetében viszont számos szabálytalanságot állapítottak meg - tájékoztatta az ÁSZ felügyeleti vezetője szerdán közleményben az MTI-t.

Horváth Margit emlékeztetett arra, hogy az ÁSZ 2014-ben 36 helyszínen kezdte meg az önkormányzati, illetve önkormányzati többségi tulajdonú hulladékgazdálkodási és távhőszolgáltató gazdasági társaságok működésének értékelését. Az ellenőrzések célja a társaságok 2008 és 2012 közötti közfeladat-ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségének értékelése volt.
A tájékoztatás szerint az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. a városban 4829 lakásban, 256 közületi helyen és 27 intézményben, Bokod községben pedig 140 lakásban és két intézményben biztosította a távhőszolgáltatást. A belső szabályzatokban foglalt előírásokat betartották, az önkormányzat tulajdonosi jogait megfelelően gyakorolta. Ugyanakkor hiányosságként állapították meg, hogy a jegyző az ellenőrzött időszakban a távhőszolgáltatással kapcsolatos ellenőrzéséről nem gondoskodott.
A Budaörsi Településgazdálkodási Kft. több mint kétezer lakás, valamint száznál is több közület részére biztosította a meleg vizet és a fűtést. A cég tevékenységének szabályozottsága részben felelt meg az előírásoknak: a számviteli nyilvántartásokban a társaságba apportált ingatlanok értékét a beruházások között mutatták ki, ezzel megsértve a számviteli törvény előírásait.
A Csornai Hőszolgáltató Kft. több mint 400 lakásban biztosította a fűtést. A szolgáltatónál a többi közt megsértették a számviteli törvény több előírását, nem alakították ki a költségek és ráfordítások tevékenységenkénti számviteli szétválasztását biztosító előírásokat és nyilvántartásokat, ezért az ÁSZ javaslatokat tett a szabályszerű működés helyreállítására.
A számvevőszék emlékeztetett arra, hogy korábban már három közműcég a záhonyi, a tiszaújvárosi és a gyöngyösi távhőszolgáltató ellenőrzését zárta le az ÁSZ.
A kontrollok visszatérő hibákra, hiányosságokra mutattak rá. Egyrészt a társaságoknál ismétlődő, lényeges számviteli szabályozási hiányosságokat állapítottak meg, ami azzal jár, hogy a díjak teljes körűen nem átláthatóak. Másrészt a vállalatoknál hiányzik a teljesítmény, illetve a közszolgáltatás színvonalának mérésére alkalmas kritériumrendszer, az ezt szolgáló egységes mérőszámok kialakítása – idézte fel közleményében Horváth Margit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során