Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Március 26. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Újfajta zsarolóvírusra bukkant a G Data

Újfajta zsarolóvírusra bukkant a G Data

Új, a teljes merevlemezt zároló zsarolóprogramot fedezett fel a G Data német vírusvédelmi cég, amelynek tapasztalatai szerint a készítők főként cégeket céloznak meg a vírussal.

A G Data az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ismerteti: a Petya nevű zsarolóprogram a merevlemez blokkolásával zárolja a fájlok elérését, de nem titkosítja ezeket. Az adatok csak díj ellenében szerezhetőek vissza, az összeg pedig minden héten a duplájára emelkedik.

A kártevőt általában e-mailben küldik a HR osztályoknak, "Jelentkezés állásra" tárggyal, benne egy olyan linkkel, amelynek megnyitásával elvileg a munkakereső portfóliója tölthető le. A fájl futtatásakor azonban a számítógép összeomlik, és a fertőzés már nem akadályozható meg, a zsarolóprogram átveszi az irányítást, és közli az adatok megváltásához szükséges instrukciókat.

A G Data szakemberei ugyanakkor nem javasolják a váltságdíj kifizetését, ehelyett az adatok rendszeres mentésére hívják fel a figyelmet és arra, hogy a HR osztály munkatársai ne töltsenek le és ne indítsanak el végrehajtható fájlokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy az adatok visszanyerhetőek-e.
Az 1985-ben alakult G Data kiberbiztonsági cég jelenleg 9 európai országban tart fenn önálló képviseletet, több mint 300 saját munkatárssal rendelkezik. A magyarországi disztribúciót a V-Detect Antivírus Kft. látja el. Ügyfelei között sok a 10-20 fős kisvállalat, de vannak a tízezres kliensszámmal rendelkező nagyvállalatok és egyéb szervezetek is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott