Városlista
2020. szeptember 23, szerda - Tekla

Hírek

2020. Március 05. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Újra kinyitott a Louvre

Újra kinyitott a Louvre

Szerda délben ismét kinyitott a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, amely az elmúlt napokban azért volt zárva, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak úgy döntöttek,

hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés "súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre".

Az újranyitást a múzeum előtt reggel óta várakozó turisták tapssal fogadták.

Az igazgatóság közleménye szerint a dolgozóknak az új típusú koronavírus franciaországi terjedése miatti "jogos félelmei" kapcsán a múzeum vezetősége hangsúlyozza, hogy "legfőbb prioritása az alkalmazottak és a látogatók biztonságának szavatolása". Ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy "az illetékes hatóságok a jelenlegi helyzetben a múzeumok nyitva tartását ajánlják".

A közleményben az igazgatóság azt is jelezte, hogy a már eddigi intézkedéseken túli továbbiakat léptettek életbe, de azokat nem részletezte.

A múzeum vasárnap és hétfőn nem nyitott ki, miután az alkalmazottak vasárnapi rendkívüli üzemitanács-ülésükön egyhangúlag megszavazták, hogy érvényesítik a munka fel nem vételére vonatkozó jogukat, kedden pedig a szokásos heti szünnap volt a Louvre-ban.

A dolgozók azért aggódtak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogatók a Louvre-ba. A múzeumot tavaly felkereső 9,6 millió ember háromnegyede külföldről érkezett, jóllehet eddig még senki sem fertőződött meg a 2300 alkalmazott közül, akik azt követelték, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelméért, ha pedig előfordulnak fertőzések, a múzeumot zárják be. A francia egészségügyi hatóságok és a kulturális tárca azonban nem tartotta indokoltnak és szükségesnek a Louvre bezárását.

A megbetegedések száma a héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Az országon belül négy fő gócpontot tartanak nyilván, a fertőzöttek száma meghaladta a kétszázat, négyen meghaltak a betegség szövődményeiben.

Szombat óta az országban lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt - vásárokat, koncerteket, szakmai kiállításokat - amelyeken várhatóan 5 ezer embernél több venne részt, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat. Miután a múzeumokban egy adott pillanatban nincsenek többen ötezernél, jelenleg nem szükséges a zárva tartásuk.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 23. 16:09, szerda | Külföld

Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

A koronavírus-világjárvány miatt törölte a december 10-i hagyományos stockholmi Nobel-díjátadó ünnepséget is a Nobel Alapítvány.

2020. Szeptember 23. 14:00, szerda | Külföld

Vádat emeltek a Trumpnak ricines levelet küldő kanadai nő ellen

New York államban kedden délután vádat emeltek a Donald Trump amerikai elnöknek halálos mérget, ricint tartalmazó levelet küldő kanadai nő ellen.

2020. Szeptember 23. 12:05, szerda | Külföld

Trump rendeletet írt alá egyes érzékenyítő tanfolyamok tilalmának kiterjesztéséről

Donald Trump amerikai elnök kedden este rendeletet írt alá, amellyel kiterjesztette egyes érzékenyítő tanfolyamok tilalmát.

2020. Szeptember 23. 11:01, szerda | Külföld

Egy héttel elhalasztják az EU-csúcsot a koronavírus-veszély miatt

Egy héttel elhalasztják az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek e hétre tervezett csúcstalálkozóját, miután pozitív lett a koronavírustesztje az Európai Tanácsot vezető Charles Michel egyik munkatársának