Városlista
2021. november 28, vasárnap - Stefánia

Hírek

2017. Szeptember 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Újraindult befolyással üzérkedés miatt az Amerikából kitiltott férfi elleni per

Újraindult befolyással üzérkedés miatt az Amerikából kitiltott férfi elleni per

Megkezdődött a megismételt elsőfokú büntetőper T. Viktor András ellen hivatali befolyással üzérkedés miatt szerdán a Fővárosi Törvényszéken.

A férfi a vád szerint azt mondta a Bunge Zrt. lobbistájának, pénzért el tudja intézni, hogy csökkentsék az étolaj áfáját. A vádlottat az ügy miatt kitiltották az Egyesült Államokból.

A törvényszék szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézték: a Fővárosi Főügyészség 2015 decemberében emelt vádat T. Viktor ellen vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt.

A főügyészség akkor arról tájékoztatott, hogy az amerikai tulajdonú étolajgyártó, a Bunge Zrt. 2012-ben megbízta az egyik kommunikációs ügynökség vezető tanácsadóját, lobbizzon az étolaj áfájának csökkentéséért. A lobbista korábbról már ismerte T. Viktort, aki 2014 májusában kormányzati kapcsolataira hivatkozva azt állította neki, kétmilliárd forintért eléri, hogy az áfa mértéke 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

Azt mondta, a kétmilliárd forintot egy ismert emberhez kötődő alapítvány vagy egy cég részére kell kifizetni. A vád szerint a vádlott ezzel azt a hamis látszatot keltette és azt akarta elhitetni, hogy vezető hivatalos személyeket veszteget meg.

Miután a lobbista értesítette az Egyesült Államok nagykövetségét a korrupciós ajánlatról, a külképviselet arra kérte őt, juttassa el azt az üzenetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, hogy ha nem javul a korrupciós ügyek felderítésének hatékonysága Magyarországon, akkor Washington "lépéseket fog tenni". Emellett az Egyesült Államok nagykövetsége a vádlottat kitiltotta területéről, automatikus vízumjogosultságát visszavonta.

A Fővárosi Törvényszék szerdai közleményében az áll: a törvényszék 2016 júniusában a vádlottat bűnsegédként, vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt két év börtönre ítélte, amelynek a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig felmentésért, illetve új elsőfokú eljárás lefolytatásáért fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla 2017 áprilisában hatályon kívül helyezte az ítéletét és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította.

A táblabíróság határozatának megfelelően az eljárást a tárgyalási szaktól kell megismételni. Így újból ki kell hallgatni a vádlottat, valamint a másodfokú bíróság által megjelölt tanúkat is annak érdekében, hogy a bíróság megalapozott döntést hozhasson - írták.

A Fővárosi Törvényszék az első tárgyalási napon ismertette a korábbi ítéleteket és meghallgatta a vádlottat.

Az eljárás december 6-án tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

Címkék: üzérkedés, kitiltott, per

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 27. 17:03, szombat | Belföld

Újabb két országba utazhatnak szabadon a beoltottak

Magyarország két újabb országgal, Egyiptommal és a Maldív-szigetekkel állapodott meg a vakcinaigazolások kölcsönös elismeréséről, így a koronavírus ellen legalább kétszer beoltottak szabadon utazhatnak ezen országokba

2021. November 27. 15:02, szombat | Belföld

Hamarosan életbe lép a Volánbusz új menetrendje

December 12-én életbe lép a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is számos fejlesztést és változást hoz az országos, elővárosi és regionális autóbuszjáratok közlekedésében

2021. November 27. 11:56, szombat | Belföld

Átadták Az Év Családbarát Vállalata díjakat

Átadták Az Év Családbarát Vállalata díjakat pénteken a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány szervezésében Budapesten.

2021. November 27. 09:53, szombat | Belföld

Lakástűzben meghalt egy ember Piliscséven

Saját házában keletkezett tűz okozta a halálát egy embernek pénteken Piliscséven - tudatta a katasztrófavédelem közleményben az MTI-vel.