Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Június 04. 17:07, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Újraminősítették a balatoni kikötőket

Újraminősítették a balatoni kikötőket

A Magyar Vitorlás Akadémia NKft. májusban elvégezte a Balaton körüli vitorláskikötők újraminősítését a Kék Csillag kikötőminősítési rendszerben.

Az adatok kiértékelése után szembetűnő, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően több marina legalább egy szinttel magasabb kategóriába került.
A felmérésben a hangsúlyos pontok a kikötési lehetőségek, a szolgáltatások színvonala és a természetvédelem voltak - tájékoztatta a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) az MTI-t.

Idén 33 Balaton körüli vitorláskikötő felmérését végezte el a Magyar Vitorlás Akadémia Nkft. közösen a Magyar Vitorlás Szövetséggel, a vizsgált marinák közül nyolcan érték el a legmagasabb, négycsillagos szintet.

Kilencven százalék feletti eredménnyel kiemelkedik a sorból a balatonfenyvesi Fenyves Yacht Club és az alsóörsi Alsóörs Marina. Harmadikként a balatonlellei BL Yachtclub kikötője végzett.

A felmérésben háromcsillagos szintet nyolc marina ért el, hat kikötő kétcsillagos, kilenc pedig egycsillagos minősítést kapott.

Holczhauser András, az MVSZ főtitkára kiemelte: a sportszakmai szervezet kiemelten fontosnak tartja a minőségi kikötési lehetőségek meglétét a legnagyobb hazai vitorlázható tó körül.

"Nagy örömmel látjuk, hogy az elmúlt években folyamatos fejlesztik mind technikailag, mind pedig a szolgáltatások színvonalát tekintve a balatoni kikötőket. A Magyar Vitorlás Szövetség számára kiemelten fontos, hogy a hazai vitorlázó közösség magas minőségű marinákban leljen otthonra. Ugyanakkor a külföldi példákkal összehasonlítva az eredményeket, szembetűnő a vitorlástúrázást segítő vendéghelyek, vagy túrahelyek alacsony száma. E téren mindenképpen fejlesztésre van szükség a jövőben. Emellett szintúgy a nemzetközi példákat látva van tér a Balaton esetében - méretét tekintve - további kikötőhelyek fejlesztésére, ami a turisztikai vonzerő növelése mellett a helyi gazdaságélénkítést is segíti" - mondta.

A felmérésben érintett és alacsonyabb szintet elért kikötőknél egy éven belül komoly felújítási munkálatokat terveznek, így várhatóan tovább emelkedik a színvonal. Jelenleg is zajlik a Balatonfüredi Nemzetközi Vitorlás Központ fejlesztése, bővíti kapacitását a Balatonfői Yacht Club, tervezik a Club Aliga kikötőjének fejlesztését, valamint a Balatoni Hajózási Zrt. vitorláskikötő-hálózatában egyebek mellett a szociális blokkok felújítását is.

Címkék: balaton, kikötő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.