Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. November 15. 09:34, péntek | Külföld
Forrás: mti

Ursula von der Leyen további tárcák átnevezéséről döntött

Ursula von der Leyen további tárcák átnevezéséről döntött

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az "európai életmód védelméért" felelős bizottsági tárca korábban bejelentett átnevezése mellett további két portfólió elnevezését is megváltoztatta

- közölte az uniós bizottság csütörtökön. Tájékoztatás szerint von der Leyen az Európai Parlamenttel folytatott megbeszéléseket követően állapodott meg arról, hogy módosítja egyes jövőbeli biztosi tárcák elnevezését.

A munkahelyteremtésért felelős biztosi pozícióra jelölt luxemburgi Nicolas Schmit tárcája a "foglalkoztatás és szociális jogok" nevet kapja.

A litván Virginijus Sinkevicius biztosjelölt korábban "környezet és óceánok" portfóliója pedig a "környezet, óceánok és halászat" nevet viseli majd.

Emellett az új Európai Bizottság megválasztott elnöke az olasz Paolo Gentiloni gazdasági ügyekért felelős biztosjelöltet bízza meg azzal, hogy az európai szemeszter keretében összehangolja a fenntartható fejlődési célok megvalósítását - közölték.

Az uniós bizottság szerdán közölte, hogy von der Leyen bírálatok nyomán az "európai életmód védelméért" felelős bizottsági tárca megnevezését "az európai életmód támogatása" elnevezésre változtatta.

A portfólióhoz tartozik a migráció ügye is, s számos európai parlamenti (EP-) képviselő, jogvédő szervezet és több tagállam hangoztatott véleménye szerint elfogadhatatlan volt az elnevezés, ugyanis szerintük szélsőjobboldali retorikát idéz, azt sugallva, hogy például a menedékkérők fenyegetést jelentenének a kontinens kultúrájára.

A tárcát a korábban a brüsszeli testületvezető szóvivőjeként dolgozó görög Margarítisz Szkínász kapja.

Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság november elsején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani. A jelenlegi cél december elseje, bár vannak, akik szerint ez sem tartható, különösen az után, hogy a megválasztott elnök felkérte a kiválásra készülő Egyesült Királyság kormányfőjét, hogy nevezze meg ő is a jelöltjét, mondván, ez jogi kötelessége a Brexit halasztása miatt, még ha korábban ez ellen is foglalt is állást.

A teljes biztosi testületről még az Európai Parlament plenáris ülésének is szavaznia kell. Ha minden a tervek szerint halad, akkor erre november 27-én kerül sor.

A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a biztosi testület jelenlegi tagjai maradtak a posztjukon ügyvivőként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.