Városlista
2021. április 17, szombat - Rudolf

Hírek

2020. Szeptember 09. 15:02, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Vádat emeltek a birminghami késelő ellen

Vádat emeltek a birminghami késelő ellen

Vádat emeltek a közép-angliai Birmingham belvárosában vasárnap elkövetett halálos késeléses támadás elkövetője ellen.

A birminghami rendőrség kedd éjszakai tájékoztatása szerint a 27 éves, birminghami illetőségű Zephaniah McLeod ellen gyilkosság és hétrendbeli gyilkossági kísérlet címén emeltek vádat.

A vasárnap hajnalban elkövetett késeléses támadássorozatban egy fiatal férfi, a 23 éves Jacob Billington - akit a támadó a nyakán szúrt meg - meghalt, egy 19 éves férfi és egy 32 éves nő életveszélyesen, egy 30 éves férfi súlyosan megsérült.

Négyen könnyebb sérüléseket szenvedtek; őket már kiengedték a kórházból.

McLeod, akit hétfő hajnalban vettek őrizetbe a lakásán, szerdán áll a birminghami magisztrátusi bíróság elé, ahol hivatalosan ismertetik vele a vádat.

A támadássorozat 90 percig tarthatott: a rendőrségi tájékoztatás szerint ennyi idő telt el az első és az utolsó késelésről szóló bejelentés között.

A biztonsági kamerák felvételei és a szemtanúk beszámolói szerint a gyalogosan közlekedő késelő a szórakozóhelyekkel, éttermekkel, pubokkal zsúfolt birminghami belváros több pontján is megfordult.

Steve Graham főfelügyelő, a birminghami rendőrség főparancsnoka "vaktában elkövetett" bűncselekményeknek minősítette a késeléseket. Hozzátette: több helyszínen végrehajtott, egymással összefüggő támadásokról van szó, de az eddigi vizsgálat alapján a sérültek között nem volt semmilyen személyes kapcsolat, nem ismerték egymást.

A rendőrség már vasárnap közölte: nincsenek arra utaló jelek, hogy a támadásnak köze lenne a terrorizmushoz.

Dominic Raab brit külügyminiszter a BBC televízióban szintén azt mondta: a kormánynak nincs olyan információja, hogy terrorcselekmény történt volna.

A rendőrség még Zephaniah McLeod őrizetbe vétele előtt közzétett egy felvételt, amelyet biztonsági kamerák készítettek. A felvétel közzététele után a rendőrség igen sok bejelentést kapott a lakosságtól, és az egyik nyomozati szál elvezetett a vádlott birminghami lakásához.

Kedd éjszakai tájékoztatásában ugyanakkor a rendőrség továbbra is kérte azok jelentkezését, akik olyan fotókat vagy videófelvételeket készítettek, amelyek előmozdíthatják a nyomozást.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 18:10, péntek | Külföld

Mérlegelik a korlátozások visszavonásának lehetőségét Oroszországban

Jelentősen meghaladja a nyolcmilliót a Covid-19 ellen Oroszországban beoltottak száma, és a vakcináció tempójának további növekedése miatt haramarosan vissza lehet vonni a járványügyi korlátozásokat

2021. Április 16. 16:08, péntek | Külföld

Börtönbüntetést kapott egy amerikai férfi egy elefántfóka lelövéséért

Három hónap börtönbüntetést és ezer dollár (300 ezer forint) pénzbírságot szabtak ki egy amerikai férfira, aki két évvel ezelőtt lelőtt egy védett elefántfókát a közép-kaliforniai partoknál.

2021. Április 16. 13:52, péntek | Külföld

Megfelelőnek bizonyult a Szputnyik V a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Megfelelőnek bizonyult a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) orvosbiológiai központjának összes tesztjén a Szputnyik V vakcina - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfőhelyettes Pozsonyban csütörtökön.

2021. Április 16. 12:50, péntek | Külföld

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

A koronavírus-járvány megfékezését célzó brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően harmincan lesznek jelen Fülöp edinburghi herceg temetésén - közölte csütörtökön a Buckingham-palota.