Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 25. 09:42, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Választás 2018 - Félidőben a jelöltállítás

Választás 2018 - Félidőben a jelöltállítás

Nyolc napjuk maradt a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a választási bizottságok vasárnap reggelig 22 jelölőszervezet összesen 180 egyéni jelöltjét vették nyilvántartásba. Négy ével ezelőtt, a jelöltállítás félidejében 170 nyilvántartásba vett jelölt volt.

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 5-én 16 óráig gyűjthetik, illetve addig adhatják le az ajánlásokat az e célra kiadott ajánlóíveken. A jelöltséghez a törvény szerint legalább 500, a választókerületben lakó választópolgár érvényes ajánlása szükséges, ezeket az ajánlóíveken kell összegyűjteniük és a választókerületi választási bizottságnál leadniuk, majd az ajánlások ellenőrzése után a testület dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint vasárnap reggelig 222 egyéni jelölt adta le ajánlószelvényeit az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak, a 106 testület ebből 180 jelölt ajánlását már ellenőrizte és őket nyilvántartásba vette hivatalos jelöltként, három jelölt nyilvántartásba vételét viszont visszautasították.

A legtöbb nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltje (105) a Fidesz-KDNP-nek van. Az MSZP-Párbeszédnek 36 jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 13-13 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Egy-egy nyilvántartásba vett jelöltje van a Kell az Összefogás Pártnak, az Értünk Értetek - A Hiteles Pártnak, az Együtt - A Korszakváltók Pártjának, az Aquila Pártnak, A Mi Pártunk - IMÁ-nak, a Net Pártnak, a Magyar Munkáspártnak, a Közös Nevező 2018-nak, a Hajrá Magyarország! Pártnak és az Összefogás Pártnak. Ezeken kívül három független jelöltet is nyilvántartásba vettek.

Négy évvel ezelőtt a jelöltállítás félidejében 239 egyéni jelölt adta le ajánlásait és 170-et vettek már nyilvántartásba.

Pénteken a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette az első országos listát, az MSZP-Párbeszédét, amelyet Karácsony Gergely vezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során