Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Április 07. 18:18, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Vasárnapi pihenőnap - A zárva tartásról szóló törvény visszavonását kéri a Liga

Vasárnapi pihenőnap - A zárva tartásról szóló törvény visszavonását kéri a Liga

Még a népszavazás előtt vonják vissza a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, és a kormány terjesszen az Országgyűlés elé olyan törvénymódosítást,

amely szigorítja a kereskedelemben a vasárnapi foglalkoztatás szabályait, növeli annak költségeit - javasolja a Liga Szakszervezetek.

Az érdekképviselet csütörtöki közleménye szerint a népszavazás megszervezése milliárdokba kerülne, miközben eredménye "előre borítékolható", a felmérések egyhangúlag igazolták, hogy a lakosság mintegy kétharmada elutasítja a kötelező vasárnapi zárva tartást.

A milliárdoknak jobb helye lenne a közszolgáltatásokat nyújtó munkavállalók béremelésénél vagy munkakörülményeik javításánál - fogalmaz a Liga.

Az érdekképviselet szerint, ha a kereskedelmi törvény a jelenlegi 50-ről 200 százalékra emelné a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, és egy helyett kettőre a kötelezően vasárnapra eső pihenőnapok számát, továbbá szigorítaná a túlórák elrendelésének szabályait, azzal további munkaerő felvételére ösztönözné a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, az ágazat munkavállalóinak pedig több szabadidőt biztosítana, és egyúttal magasabb részt juttatna nekik a vasárnapi extra profitból.

A Liga Szakszervezetek emellett szükségesnek tartja egy olyan rendszer kialakítását, amely biztosítja, hogy a munkavállalók szabadon dönthessenek a vasárnapi munkavégzésről.

A szocialista Nyakó István vasárnapi boltzár eltörlésével kapcsolatos népszavazási kérdését szerdán hitelesítette a Kúria.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.