Városlista
2020. október 23, péntek - Gyöngyi

Hírek

2015. Augusztus 18. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Vasárnapi pihenőnap - NGM: két éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem

Vasárnapi pihenőnap - NGM: két éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem

Két éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem, júniusban több mint 6 százalékkal növekedett az ágazat az egy évvel korábbihoz képest, de az első féléves adatok is hasonló mértékű emelkedést mutatnak.

Az online pénztárgépek adatai szintén alátámasztják, hogy a forgalomnövekedés a vasárnapi pihenőnap bevezetése után is folytatódott - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel hétfőn.

A tárca hangsúlyozza: az elmúlt időszak adatai világosan alátámasztják, hogy - bár sokan a forgalom visszaesésével riogattak a vasárnapi pihenőnap bevezetését követően - a szabályozás nem okozott forgalomcsökkenést, az emberek alkalmazkodtak a nyitva tartás változásához, a forgalom áttevődött a hét többi napjára.

Kiemelik: nem igaz, hogy a kormány, illetve az adóhivatal korábban olyan adatot szolgáltatott volna az online pénztárgépek kapcsán, amely csak a kiskereskedelmet érintette, hiszen ilyen "kiskereskedelemre szűrt" adattal az adóhivatal nem rendelkezik. A pénztárgép-adatokban minden online kassza forgalmi adata szerepel; így például a boltban, a vendéglátásban, sőt még a pénztárgéphasználatra nem kötelezett, ám a nyugtaadás helyett pénztárgépet használó vállalkozóké is - írták.

Az adatok azt mutatják, hogy a pihenőnap hatálybalépés előtti 9 hét forgalmi átlaga alig haladta meg a 142 milliárd forintot, míg a hatálybalépés utáni 20 teljes hét átlaga már közel 160 milliárd forintot tett ki. Mindemellett a KSH jelentése szerint - amely már kizárólag a kiskereskedelemre szűkítve mutatja a forgalmat - idén áprilisban 5, májusban 5,4, júniusban már 6,2 százalékkal erősödött az ágazat az előző év azonos időszakához képest, míg az első félévben a növekedés üteme szintén meghaladta a 6 százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 23. 05:00, péntek | Belföld

Borúsabb idő várható a hosszú hétvégén

Felhősebb, borúsabb idő várható a hosszú hétvégén. Október 23-án, pénteken még több lesz a napsütés, utána viszont több helyen esőre is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

2020. Október 23. 05:00, péntek | Belföld

Gyorsul a járvány terjedése

Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

2020. Október 22. 18:09, csütörtök | Belföld

Kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is

Kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken, sportrendezvényeken is egy hamarosan megjelenő kormányrendelet szerint - írta az Origo csütörtök délután.

2020. Október 22. 12:01, csütörtök | Belföld

Sokan mobiloznak közlekedés közben

Nemcsak autót vezetve, hanem gyalogos közlekedés, biciklizés vagy rollerezés közben is hajlamosak mobilozni az emberek - állapította meg egy friss kutatás, amelynek eredményét az MTI-hez is eljuttatták.