Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vécsey: Oroszország nyitott a kapcsolatok fejlesztésére Magyarországgal

Vécsey: Oroszország nyitott a kapcsolatok fejlesztésére Magyarországgal

Oroszországban nyitottak a kapcsolatok fejlesztésére, most Magyarországon a sor - összegezte pénteken kétnapos moszkvai tárgyalásait Vécsey László, az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar-orosz baráti tagozatának vezetője. Az általa vezetett küldöttség arról tájékozódott az orosz parlament mindkét házában, hogy a kétoldalú kapcsolatok mely pontjait lehet erősíteni - nyilatkozta a Fidesz politikusa.

Vécsey László kiemelte: találkozóikon orosz vendéglátóik elmondták, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatokat rendezettnek tekintik. Érezhetően lökést adott a kapcsolatépítésnek orosz oldalon is Vlagyimir Putyin államfő és Orbán Viktor kormányfő januári találkozója - tette hozzá a magyar küldöttség vezetője.

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy minden találkozón nagy fogadókészséget tapasztaltak arra, hogy a kétoldalú kapcsolatokat pragmatikusan közelítsék meg, s építsék azokat - mondta Vécsey László.

A delegációt, - amelynek tagja volt Józsa István MSZP-s képviselő, a tagozat alelnöke és Ágh Péter, a Fidelitas elnöke, valamint Kovács János, az Országgyűlés külügyi igazgatóságának tanácsadója - fogadta Szergej Zseleznyak, az Állami Duma (alsóház) alelnöke és Mihail Margelov, a Szövetségi Tanács (felsőház) külügyi bizottságának elnöke.

A magyar-orosz baráti tagozat küldöttsége a duma külügyi, foglalkoztatás- és szociálpolitikai, valamint gazdasági bizottságának az elnökeivel is tárgyalt. Partnereik hangsúlyozták, hogy nincsenek jelentős problémák a két ország között, és Magyarország, valamint az orosz régiók közötti kapcsolatok építését szorgalmazták.

Ágh Péter példaként említette, hogy az utóbbi időben érzékelhetően megélénkült az érdeklődés Szombathely testvérvárosa, Joskar-Ola, a Volga mentén található Mari Köztársaság székhelye részéről.

Az IPU magyar-orosz baráti tagozatának tagjai elmondták, hogy látogatásukkal a magyar-orosz parlamenti kapcsolatokban az utóbbi években keletkezett űrt próbálták kitölteni.

A küldöttség megerősítette Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének meghívását Szergej Zseleznyak részére, és meghívta a duma orosz-magyar baráti tagozatát magyarországi látogatásra.

Vécsey László elmondta, hogy érvényes meghívása van Magyarországra Szergej Nariskinnak, a duma elnökének és Valentyina Matvijenkónak, a Szövetségi Tanács elnökasszonyának. A magyar politikusok úgy látják, hogy Szergej Zseleznyak látogatása az idén megvalósulhat, s van esély arra, hogy jövőre az orosz törvényhozás alsó- és felsőházi elnökei is ellátogassanak Magyarországra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben