Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Augusztus 23. 19:38, péntek | Belföld
Forrás: pannonmedia.hu

Végrehajtás? – Bármi áron!

Végrehajtás? – Bármi áron!

Vasárnap minden holmijával az utcára kerülhet Kassai Tiborné, férje és kisebbik fiuk. A tisztességes munkában megőszült hetven éven felüli idős házaspár egy négy és fél milliós hitel miatt veszítette el otthonát. A család és az őket segítő otthonvédők állítják, jogsértések, sőt mi több bűncselekmények során keresztül hajtották végre rajtuk a régi tartozást. Ha a Tapolcai Járásbíróság addig nem fogadja el az adósok kifogásait, a követelésbehajtó cég 48 órán belül eltávolítja őket a házból.

A százötven négyzetméter alapterületű több generációs családi házat, a hozzá tartozó kerttel és gyümölcsössel Kassai Tiborné Zsuzsa és bátyja a szüleiktől örökölték. A hatalmas balatoni panorámás házban együtt éltek az öreg nagyszülők, Zsuzsáék és kisebbik fiuk a feleségével. A hitelt is azért vették fel még 2000-ben, hogy átépítsék, felújítsák a házat. Aztán sorra történtek a bajok, a nagymama meghalt, ők pedig nyugdíjukból, mely kettőjüknek együtt 58 ezer forint, nem tudták fizetni a törlesztőrészleteket. A törzstőke tartozás akkor már alig négy millió volt, de halmozódott a késedelmi kamat, így amikor Kassainé hat milliót ajánlott adóssága fejében a banknak, válaszra sem méltatták. Inkább eladták, – információnk szerint ugyan annyiért, amennyit az adós ajánlott – egy behajtást kezelő cégnek. Ők még felszólították Kassaikét a tartozás kiegyenlítésére, de amikor rájöttek, hogy az osztatlan közös tulajdon miatt az behajthatatlan, tovább adtak rajta. A VIN-Faktor Zrt. viszont végrehajtott. A kérdés az, hogyan?

„A bátyám még korábban kérte a bíróságot, hogy a közös örökségünk ügyében hozzanak határozatot. Nekem nyolctizedem, neki két tizede van, vagyis volt. A bíróság olyan határozatot hozott, hogy ha négy és fél millió forinttal kifizetem a testvérem, akkor az ő része is az én nevemre kerül. A hitelem sem tudtam fizetni, miből fizettem volna ki a bátyám? Az ő tulajdonrésze, valahogy mégis átkerült az én nevemre, amiért a sógornőm nagyon meg is haragudott rám, mintha én tehetnék róla. Adásvétel nélkül, ajándékozás nélkül, bármelyikünk megkérdezése nélkül valahogy átíródott a nevemre a földhivatalban. Így egy tollvonással megfosztották a bátyámat a jogos örökségétől – amire persze jogorvoslatot kértünk, folyamatban van az eljárás” – mondta Zsuzsa.

Mindez nem volt akadály, egy hónappal ezelőtt, július 25-én megjelent a végrehajtó a révfülöpi háznál, rendőrök kíséretében, akik a tiltakozó otthonvédőket bilincsben vitték el a helyszínről. A történtekről videó felvétel készült, melyet az otthonvédők állítása szerint a rendőrök aztán letöröltek a telefonokról minden más adattal együtt, csak informatikusoknak sikerült helyreállítani az adatokat. A felvétel szerint a nyugdíjasok védelmében fellépők mindössze egy hivatalos határozatot követeltek a végrehajtótól. A videó megosztó portálokra és közösségi oldalakra feltöltött felvétel nagy port kavart, de az események folyamát nem állította meg.

Tóth Béla, a Koppány Csoport otthonvédője szerint teljesen jogszerűtlen volt a végrehajtás, és olyan események történtek, melyek bűncselekmény gyanúját vetik fel. „A tisztázatlan jogviszonyok miatt bírósághoz fordult Kassai Tiborné – így amíg annak az ügynek nem kerül pont a végére, nem történhetett volna meg jogszerűen a végrehajtás. Továbbá a lakás kiürítéséhez, mely a jog szerint különleges cselekménynek minősül, csak annak módjáról rendelkező bírósági határozat szükséges, ilyet a végrehajtó a kilakoltatásánál nem tudott bemutatni, és ilyet az adósok sem kaptak. Itt újabb jogorvoslati lehetőségtől estek el. Felmerül a kérdés továbbá, hogy a VIN-Faktor Zrt. rendelkezik-e pénzkölcsönzésre és más pénzügyi tevékenységre PSZÁF engedéllyel, ugyanis a banktól származó megvásárolt kölcsön fejében kérte a végrehajtást” – emlékeztetett Tóth Béla.

Mi is kerestük a VIN-Faktor Zrt.-t, akik első megkeresésünkre még visszahívást ígértek, és kizárólag személyes nyilatkozatra láttak lehetőséget. Majd később már írásban kérték a kérdéseket, egy olyan két tanú aláírásával, vagy ügyvéd jelenlétében készült dokumentum kíséretében, melyben Kassai Tiborné, mint ügyfelük, feloldja őket a banki titoktartás kötelezettsége alól. Kassai Tiborné, azonban éppen azt vitatja, hogy bármily féle hivatalos jogviszony állna fenn közöttük, így egy ilyen dokumentum a VIN-Faktor Zrt.-nak nagyon is kedvezett volna. Dokumentumot ugyan nem, de a kérdéseinket elküldtük, melyre ez idáig, nem hogy válasz, de reagálás sem érkezett. Személyesen is ellátogattunk a házhoz, ahonnan a VIN-Faktor Zrt. által megbízott őrző-védő cég vezetője rendőrökkel szeretett volna bennünket eltávolíttatni. Az igazoltatás és a rendőri intézkedés során viszont kiderült, Kassai Tiborné holmijai közt, ahol jelenleg életvitel szerűen él, birtokon belül van, vendéget is, riportert is fogadhat. Ha az eljárás során kiderülne, hogy még sem így volt, természetesen vállalnunk kell a birtokháborítás miatti felelősséget.

A nyugdíjas asszony szerinte jogszerűtlen kilakoltatása miatt feljelentést tett a rendőrségen. akik az ügyet a Veszprémi Nyomozóügyészségnek továbbították. Gulyás Ildikó, a megyei főügyészség szóvivője kérdésünkre elmondta, a nyomozóügyészség feljelentés kiegészítést rendelt el és bekérte a Tapolcai Járásbíróságról a végrehajtás iratanyagát. Augusztus 29-ig döntenek a nyomozás megindításának kérdéséről. Az eseményeket csak a Tapolcai Járásbíróság állíthatja meg, ahol az idős asszony kifogással élt a végrehajtás ellen. Pénteken azt az ígéretet kapta, hogy ma határoznak a beadványról. Addig is az nyugdíjas házaspár, csak pakolni mehet be a házba, melyre hatalmas lakatokat rakatott a VIN-Faktor Zrt., s a zárt kapukat éjjel nappal őrizteti. Vasárnap, ha letelt a türelmi idő, míg az ingóságokat őrizni kötelesek, ha a bíróság nem hoz ezt megakadályozó, a peres eljárások végéig tartó felfüggesztő határozatot, Zsuzsáékkal együtt minden holmijuk az utcán landol.

Epilógus:

Zsuzsa hite utóéletéből, adóssága és balatoni lakóháza egymásnak adogatásával mindenki jól járt: Jól járt a bank, aki 4 milliós hitelért cserébe két éves törlesztő részletekben, majd az adósságért kapott vételáron legalább, ha nem 3 milliót keresett. Jól járt az első adósságbehajtó cég, aki a tartozást, ha behajtani nem is tudta, de jó haszonnal tovább adta, rendkívül jól járt a VIN-Faktor Zrt., aki néhány milláért egy legalább 30 milliót érő balatoni ingatlanhoz jutott. Jól jár az őrző-védő cég, amely nyilván szép summát kap azért, hogy egy hónapon át őrizze a sikerrel végrehajtott ingatlant az illetéktelen „behatolók”-tól. Csak a Kassai család veszítette el mindenét, nem csak egy élet, hanem két generáció élete munkáját. „Koszos” 4 millióért…

Forgattunk is Zsuzsával egykori otthonában, nézze meg videó összeállításunkat:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.