Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 29. 14:03, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Világelső lett Magyarország a fogturizmusban

Világelső lett Magyarország a fogturizmusban

Globálisan is vezetővé vált Magyarország a fogászati turizmus területén mostanra egyes becslések szerint.

Európában már évek óta vezetőnek számít az ország, most azonban a globális listán eddig élen álló, az amerikaiak által kedvelt Mexikót is sikerült megelőzni – írja a Világgazdaság.

Magyarországot elsősorban természetesen nyugat-európai páciensek választják, 2011-ben a legtöbben Ausztriából, Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Franciaországból érkeztek. Tavaly a fogászati kezelésre érkező külföldiek 65-70 milliárd forintot költöttek orvosi szolgáltatásokra, és a fogászati turizmus további 13-16 milliárd forint forgalmat generált a kapcsolódó szektorokban, így például a szállodai, és vendéglátó-iparban. Bár a 70 ezer turista az összes beutazó számához képest nem tűnik soknak, fontos megjegyezni, hogy az orvosi kezelésre érkező külföldiek kiemelkedően hosszú ideig maradnak Magyarországon: az átlagos fogászati turista minimum 5-8 vendégéjszakát tölt el hazánkban, de ez az időtartam a fogászati kezelés bonyolultságától függően akár 2 hét is lehet. Ráadásul egyre többen érkeznek kísérővel, családdal, így jelenleg hozzávetőlegesen 600-800 ezer vendégéjszaka köthető a szektorhoz.

Magyarország nem véletlenül ilyen felkapott célpont, itt ugyanis a betegek utazással, hotellel, étkezéssel együtt még mindig 50 százalékot spórolhatnak. Éppen ezért – ahogy erre Szakonyi Gábor felhívta a figyelmet – a külföldiek általában a komplexebb, drágább beavatkozásokat végeztetik Magyarországon: a legfrissebb felmérések szerint a betegek legalább 2500 euró megtakarítás esetén indulnak el határon túli kezelésekre, az átlagköltés pedig 4500 euró.

A fogászati turizmusban rejlő lehetőségeket ugyanakkor más országok is felismerték, így hazánknak egyre erősebb konkurenciával kell szembenéznie, különösen Kelet- és Dél-Európában, ahol kezelések ára a magyarországival nagyjából egy szinten van. Ráadásul régiónkban egyre több helyen komoly állami támogatásban részesül a szektor, ami versenyelőnyt jelenthet a helyi fogászati rendelőknek.

Bár állami forráshoz már itthon is hozzájuthatnak a fogászati rendelők, a támogatás szintje egyelőre elmarad a kihívó országokétól. Az Innováció a fogászatban nevű GOP- és KMOP-pályázatok – amelyekben 3,5 milliárd forintos keret különítettek el kizárólag a fogászati rendelők és fogtechnikák részére – az idén január közepétől érhetőek el, s eddig közel 50 cég pályázott valamekkora összegre. Emellett a szektor vállalatai március elsejétől pályázhatnak a turisztikai célelőirányzat fogászati turizmus fejlesztésére elkülönített egymilliárd forintos keretére is. Itt a szakértők 40-60 pályázatra számítanak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.