Városlista
2021. március 8, hétfő - Zoltán

Hírek

2011. Szeptember 12. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Zseléből készülhetnek a legújabb akkumulátorok

Zseléből készülhetnek a legújabb akkumulátorok

Egy új polimer zselé jelentheti a lítium akkumulátorok korszakának végét a tudósok szerint.

Ez a zselé ugyanis helyettesítheti a szeszélyes természetű folyékony elektrolitot, amely a jelenlegi lítium akkumulátorok lelkét jelenti, így az új szerkezetek olcsóbbak, biztonságosabbak, kisebbek és egyben nagyobb teljesítményűek is lehetnek.

A Leeds Egyetem munkatársai, akik az új akkumulátor kifejlesztésén dolgoznak, elmondták: a zselével feltöltött lítium akkumulátoroknak köszönhetően a hordozható számítógépek a jelenleginél sokkal könnyebbek lesznek, az elektromos autók pedig hatékonyabban működhetnek majd - írja a BBC.

A jelenlegi, elektrolit töltetű akkumulátorokkal egyre több probléma van. Az elektromos autók esetében a túlmelegedés okoz fejtörés a fejlesztőknek, akiknek így erősített acélházakat kellett készíteniük a biztosítékok és áramkörök védelme érdekében. Emellett ezek az akkumulátorok túl méretesek és nehezek is, így a tudósok egyelőre nem képesek a jelenlegieknél kisebb laptopokat készíteni.

A zselének köszönhetően azonban megoldódhat a túlmelegedés gondja, ráadásul előállítási költségük is töredéke lenne a jelenlegiekének. Emellett könnyebbek és kisebbek is lennének, ami pedig a fő szempont: nem kellene attól félni, hogy felrobbannak vagy égési sérüléseket okoznak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 07. 18:16, vasárnap | Belföld

Az üzletek online továbbra is nyitva tarthatnak

A járvány óriási hullámban tört Európára, így Magyarországra is, ezért kell zárni, de az üzletek online továbbra is nyitva tarthatnak, az interneten mindent meg lehet vásárolni

2021. Március 07. 17:08, vasárnap | Belföld

M1: jól haladnak az oltással

Országszerte jól haladnak az oltások beadásával - ez derült ki az M1 csatorna vasárnap délelőtti helyszíni tudósításaiból.

2021. Március 07. 16:01, vasárnap | Belföld

Több mint 980 ezer embert már beoltottak Magyarországon

Több mint 980 ezer embert már beoltottak Magyarországon - közölte vasárnap a koronavirus.gov.hu.

2021. Március 07. 15:08, vasárnap | Belföld

Országszerte kitisztult a levegő

Országszerte kitisztult a levegő azután, hogy ismét több napon keresztül volt magas a légszennyezettség a szálló por miatt.