Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zsugorítja a halakat a klímaváltozás

Zsugorítja a halakat a klímaváltozás

Akár 24 százalékkal is csökkenhet a halak mérete a klímaváltozás következtében - írja a BBC, miután a kutatók a hőmérséklet ingadozásának változását több mint hatszáz fajon figyelték meg 2001 és 2005 között.

A melegebb víz ugyanis csökkenti a víz oxigéntartalmát és jelentősen csökkenti a halak testtömegét. A kutatók szerint ezért az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nagyobb hatása lesz az ökoszisztémára, mint azt korábban gondolták.

Korábbi kutatások rámutattak, hogy az óceán hőmérsékletének változása hatással lehet mind az eloszlásra, mind a reprodukcióra. Ez az új tanulmány rámutatott, hogy a halak méretére szintén jelentős hatással lehet a klímaváltozás.

Ennek megállapítására a kutatók egy modellt építettek, hogy megnézzék, a halak hogyan reagálnak a víz oxigénszintjének csökkenésére és hőmérsékletének változására. Arra jutottak, hogy az óceánvíz hőmérsékletének emelkedésével a halak testhőmérséklete is emelkedik, de a kulcs az oxigénszint csökkenése - mondja Dr. William Cheung kutató. Az oxigén ugyanis nagyon fontos energiaforrás a halak számára, ezért a növekedéshez megfelelő mennyiségű oxigénhez kell jutniuk.

A hőmérséklet növekedésével arányosan növekszik a halak szervezetének anyagcseréje. Ez együtt jár a növekvő oxigénigénnyel, tehát, hogyha a halak nem kapnak elég oxigént, azzal együtt zsugorodik a testméretük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk